Тръгна наказателно преследване срещу Цветанов

Тръгна наказателно преследване срещу Цветанов
Главният прокурор внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов, депутат, избран от ГЕРБ, съобщиха от прокуратурата. Снимка: ГЕРБ
A A+ A++ A

Главният прокурор внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветан Генчев Цветанов, депутат, избран от ГЕРБ, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-рото НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК.

По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново, са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане.

Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (в периода от 26.08.2009 г. до 18.09.2009 г.) са предоставени на органа по чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК – министъра на вътрешните работи. Именно той съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО.

Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане. „Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“.

С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

С оглед събраните до момента доказателства прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица, заявяват от прокуратурата, цитирани от БГНЕС.

#Цветан Цветанов #Станимир Флоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »