Световни медии: Протестите в България – младите срещу олигархията!

Световни медии: Протестите в България – младите срещу олигархията!
A A+ A++ A

Във времето, в което българските протестиращи се събират всяка вечер в столицата, тежката жега още не се е отдръпнала от улиците. В продължение на десет дни хиляди българи излизат да протестират в балканската държава, пише австрийският в. „Ди Пресе“.

За разлика от февруари, този път демонстрират най-вече младите граждани. На плакатите пише „NOлигархия“, а коментаторите наричат случващото се „революция на разума“. През зимата излязоха бедните граждани, които недоволстваха срещу високите разходи за живот и строгите икономии на правителството на Бойко Борисов.

Сега на новите митинги се случват спонтанни събития, които по креативно-хаотичен начин целят да се изправят срещу „наглостта“ на политиците.

В събота Партията на европейските социалисти (ПЕС) започна подготовката си за европейските избори през 2014 година с приемането на платформа за изготвянето на манифест за изборите, съобщава „ИЮ Обзървър“ . Междувременно хиляди българи се събраха по улиците на столицата София с искане за оставката на подкрепеното от социалистите правителство след серия кадрови назначения.

Хиляди българи, предимно млади и високообразовани, излязоха на протести в София и други градове, за да поискат оставката на ръководеното от социалистите правителство заради опита му да назначи медиен магнат за ръководител на службата за национална сигурност, предаде „Будапест бизнес джърнъл“. В петък президентът на България Росен Плевнелиев приветства начина, по който протичат демонстрациите в балканската страна. Той изрази надежда, че исканията на народа ще бъдат чути и оттук нататък политиците ще вземат отговорни, прозрачни и смели решения.

60 известни български интелектуалци публикуваха декларация срещу „плутокрацията“ в страната, като призоваха да се сложи край на управлението на богатите и да се възстанови демокрацията, съобщи иранската „Прес ТВ“.

В неделя българските интелектуалци представиха „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава“ на фона на продължаващите протести на хиляди българи, които искат оставката на правителството. „Протестите на десетките хиляди граждани в цялата страна бяха мотивирани от отчаяното безпокойство за държавния апарат в България.

Несъмнено ние се намираме в дълбока криза на обществения договор и на тотално дискредитиране на държавните институции“, се казва в хартата.

 

(По агенция Фокус)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"