Васил Тончев, „Сова Харис“: Протестите да продължават, а правителството да работи!

Васил Тончев, „Сова Харис“: Протестите да продължават, а правителството да работи!
Васил Тончев Снимка: в. „Преса“
A A+ A++ A

Васил Тончев е директор на социологическа агенция „"Сова-Харис“. През 1990 г. създава частна фирма за изучаване на общественото мнение „Сова“. През 2001 г. създава „Сова-Харис“, в чийто капитал се включва голямата американска социологическа агенция „Харис“.

Г-н Тончев, кога да очакваме край на протестите или по-скоро успокояване на недоволните хора по улиците?

За момента не се очертава край на протестите. Изход от тази ситуация е да се направи нещо като обществен договор. Трябва да се помисли как недоволните да бъдат представени във властта.

Проблемът е, че няма кой да го направи. Президентът би могъл, но той е зает с други неща. Тръгнал е по съвсем друга линия.

Може да се направи една кратка програма в рамките на този парламент и правителство, мнозинството да постигне съгласие с протестиращите и да се свършат неотложните неща. След това да се свикат нови избори. Но не преди това, защото много неща трябва да се свършат.

Формулата за мен е следната – протестите да продължават, а правителството да работи. Да се направи съвет между властта и протестиращите за това какво трябва да се промени.

Това означава ли, че според Вас провеждане на парламентарни избори скоро ще е грешка?

Най-добрият вариант за страната би било парламентарните избори да са заедно с европейските през май, следващата година. Казах вече, че твърде много неща трябва да се свършат дотогава.

Оставка на правителството, подадена на този етап, би хвърлила страната ни в хаос. Това е така, защото на изборите ще отидат пак същите политически сили, със същите програми, със същите правила.

Промяна в Изборния кодекс не е достатъчна. Нужно е друго - политическите сили трябва да имат достатъчно време, за да развият своите концепции. Както и гражданите да имат достатъчно време, за да открият коя е партията, която искат да ги представлява. В момента такава възможност няма.

При настоящата ситуация единствената дясна партия е ГЕРБ. Тоест в момента бързи избори облагодетелстват само и единствено ГЕРБ.

Все пак ще повлияят ли тези протести за бъдещото управление, без значение каква е неговата конфигурация?

Със сигурност ще има промяна и тя вече е факт. Гражданското присъствие прави България да е друга.

България жиеее нов живот, защото на политиците вече им се държи сметка.

Но въпреки това, въпреки цялото влияние, което хората по улиците оказват, протестите няма да предивзикат политическата промяна, която очакват.

Това е така, защото гражданското присъствие не може да роди политически субекти, които да влязат в институционалния живот на страната. Просто в момента ние нямаме готовност за това.

Това, което протестиращите могат да направят, е да постигнат споразумение с народните представители, да се разберат как ще се работи и какво ще се промени в рамките на определен период. Този модел да работи една година и след това на избори.

В неделя Радан Кънев оглави ДСБ със сериозен ангажимент за диалог. Какъв е шансът за обединение на десницата в близко бъдеще?

Радан Кънев се ангажира, че ще преговаря. Но какво от това? Ако изборите са сега, сините ще вземат 4-5%, което нищо не променя.

Това, което може да им се случи, е евентуално да заменят Волен Сидеров и да се коалират с БСП и ДПС или пък да отидат при ГЕРБ.

В разгара на протестите беше създадена нова партия – „Обединена България“ с лидер Илиана Раева и с подкрепата на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Какво е политическото бъдеще на подобни формации?

Тази партия не е политическо явление, което си заслужава да коментираме. Подобни партии сме ги виждали и ще ги виждаме.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"