Станишев: Има разлика между София и провинциалните градове, където всичко е спокойно

Станишев: Има разлика между София и провинциалните градове, където всичко е спокойно
A A+ A++ A

Пред австрийския в. „Ди прессе“ водачът на българските социалисти Сергей Станишев защитава лявоцентристкото правителство в страната си от критиците, които излязоха по улиците, за да изразят недоволството си.

„Ди Пресе“: От дни наред хората в София излизат по улиците и искат оставката на правителството, след като Делян Пеевски, който, най-меко казано, не е съвсем безупречен политик, за малко щеше да стане шеф на ДАНС. Разбираеми ли са според Вас протестите?

Станишев: Три години и половина ние живяхме под авторитарното управление, в което биваше потушено всяко противоречие. Ситуацията сега е експлозивна като в тенджера под налягане. През февруари се формира протестното движение не само заради високите сметки за електричество, но и защото хората смятаха, че държавата не прави нищо, за да защитава техните интереси. Това доведе до предсрочни избори през май. В българското общество нервите са много обтегнати и ако някой нерв бъде докоснат погрешно, реакцията е много силна. 

„Ди Пресе“: Имате предвид случая с Делян Пеевски?

Станишев: Правителството си научи урока. Сега е важно да обърнем внимание на реалните проблеми - цените на електричеството, борбата с бедността, съживяването на икономиката - всичко това е в списъка на Пламен Орешарски. 

„Ди Пресе“: Признавате, че назначаването Пеевски беше грешка. Но демонстрациите не спират, дори след като той беше уволнен.

Станишев: Протестиращите имат различни искания... 

„Ди Пресе“: Посланието е пределно ясно: те искат правителството да подаде оставка.

Станишев: Правителството се вслушва в хората и техните искания. Но ще бъде напълно безотговорно сега да се направят предсрочни избори и до властта отново да бъдат допуснати онези (има предвид партията на Бойко Борисов, ГЕРБ – бел. ред.), които накараха хората да се самозапалват. И ако обичате, отчитайте разликата между София и провинциалните градове, където всичко е спокойно. Ситуацията е различна от тази през февруари. Хората искат правителството да работи и да решава техните социални и икономически проблеми. Tова е, което трябва да правим.

„Ди Пресе“: Но вие не предполагахте ли, че изборът на Пеевски ще предизвика недоволство?

Станишев: Правителството вярваше, че са необходими бързи действия срещу контрабандата и други престъпления. Следователно идеята беше да намерим човек, който е решен да се справи.

„Ди Пресе“: Решен?

Станишев: Това беше мотивацията. Правителството трябва да обмисля всеки свой ход, но в същото време да е решително.

„Ди Пресе“: Как ще докажете на хората, че вашето правителство е независимо от олигарсите?

Станишев: Чрез действия. През юли трябваше да има повишение на цената на тока с 20%. Вместо това ние ще я понижим с 5%. Половината от българите живеят в бедност, тези хора искат правителство, което се грижи за тях. Затова от юли ние ще повишим подкрепата за децата, въпреки много трудното положение с бюджета. Също така започваме действия срещу бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да дръпне напред.

„Ди Пресе“: В парламента проправителствените партии имат мнозинство. Вие трябва да се съобразявате с подкрепата от страна на ултранационалистическата „Атака“.

Станишев: Ние нямаме никаква подкрепа от „Атака“. Единственото правителство, подкрепено от „Атака“, беше това на Бойко Борисов. Защо тогава никой не протестира - медиите, европейските консерватори? Правителството е подкрепено от социалистите и либералната ДПС.

„Ди Пресе“: Но вие зависите от добрата воля на „Атака“ дори и само при регистрирането на депутатите, за има кворум.

Станишев: Да се придържаме към фактите. Ние не сме подкрепяни от „Атака“. Те просто се регистрират в парламента, за да може той да работи. Това е всичко. Намирате ли за правилно, ако най-голямата партия в парламента блокира работата му, като не се явява на работа? Това ли е конструктивната опозиция?

„Ди Пресе“: Как би изглеждало едно сътрудничество с ГЕРБ?

Станишев: Те са добре дошли да участват в работата на парламента. България трябва да договаря финансовата рамка на ЕС. Трябва да имаме национални приоритети. Ние сме демократична партия, ние искаме опозицията да участва в този процес. Но те от първия ден ни обърнаха гръб и не искат да приемат волята на народа. Демокрацията не се поддава на математически изчисления.

„Ди Пресе“: Вие сте под натиск в собствената си партия, видни социалисти като Румен Петков оспорват лидерството ви. Как ще умиротворите нещата?

Станишев: Крясъците на г-н Петков само могат да засилят позициите ми в партията.

 

(Заглавието е на редакцията)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"