Високите токчета причиняват плоскостъпие

Високите токчета причиняват плоскостъпие
A A+ A++ A

Учени от университета „Ийст Англия“ в британския град Норич предупреждават, че високите токчета и дългото стоене на тях са един от главните фактори, които предизвикват плоскостъпие у дамите, пише БТА.

Екипът на д-р Греъм Райли, провел изследването, установил, че високите токчета не разпределят правилно тежестта на стъпалото, което от своя страна предизвиква отслабване на сухожилията. Този процес се усилва при по-продължителното носене на подобни обувки. Следва спадане на свода на стъпалото, което води до болки и до затруднена походка.

Плоскостъпие се наблюдава при 3,5% от населението на Великобритания. При жените то настъпва най-често след като навършат 40 години, но нерядко то е наследствено и хората се раждат с него.

Високите токчета натоварват предната част на ходилото и напрягат по неестествен начин целия долен крайник, при което се наблюдават много нежелателни последствия, като остеоартрит, болки в гърба, подувания на палците и мазоли.

В наши дни плоскостъпието се лекува с носенето на специални стелки или с хирургична намеса. Но британските учени са на път да открият и друг лек – специфични ензими, който да спрат отслабването на сухожилията, предизвикано по естествен път от някои протеини.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »