Българите в трудоспособна възраст все по-малко

Българите в трудоспособна възраст все по-малко
По данни на Националния статистически институт (НСИ) делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продължава процесът на демографско остаряване, изразяващ се в намаляване на населението на възраст под 15 години и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години.

Това стана ясно на експертна пресконференция в Министерството на труда и социалната политика (МТСП), на която бяха представени резултатите по проекта „Равенството – Път към прогрес“, предаде КРОСС.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001 г. на 18.5% през 2011 г.

В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира най-добре чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 г.).

По данни от Преброяването на населението през 2011 г. 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 70 млади хора, докато през 2001 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 младежи.

Пред журналисти експертите на МТСП поясниха, че възможна алтернатива на остаряването на работната сила е създаването на условия за развитие на качеството на човешкия капитал (инвестиране в образованието, здравето, знанията, квалификацията и уменията на хората), включване на пазара на труда на рискови групи от населението, гарантиране на техния принос за устойчиво икономическо развитие на страната и недопускане на дискриминация на пазара на труда и на работното място по признаците пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност, религия, сексуална ориентация и др.

Препятствие пред реализирането на такава алтернатива са случаите на възпроизвеждане на негативни стереотипи в мисленето, които рефлектират и в поведението на пазара на труда и на работното място.

Преодоляването на негативните стереотипи, свързани със социалните дистанции на пазара на труда и в живота, са предмет на множество социологически и интердисциплинарни проучвания, които са фокус на широки обществени и експертни дискусии.

#НСИ #трудоспособна възраст #млади хора #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"