Рейтинговите агенции вече под надзора на европейски регулатор

Рейтинговите агенции вече под надзора на европейски регулатор
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Работата на международните рейтингови агенции DBRS, Fitch Ratings, Moody's Investor Service и Standard & Poor's в рамките на ЕС вече ще бъде под прекия надзор на Европейския регулатор за ценни книжа и финансови пазари (ESMA).

Във вторник ESMA регистрира четирите като агенции за кредитни рейтинги, съобщиха от пресцентъра на регулатора.

Агенциите трябва да се съобразяват с правилата, наложени от ESMA, за да продължат работата си в Европейския съюз.

Председателят на ESMA Стивън Майоор коментира, че агенциите „минават под чадъра“ на европейското регулиране.

„Прилагайки контрол върху данните на световните рейтингови агенции от страна на европейските регулаторни органи, Европа прави голяма крачка в посока към стабилизирането на рейтинговия пазар с увеличаване на прозрачността и достоверността“, отбелязва той.

„Осъществявайки надзор над тези организации, ESMA ще даде приноса си за подобряване на качеството на рейтингите, които са ключови за плавното функциониране на финансовите пазари и за защитата на интересите на инвеститорите“, допълва Майор.

В ESMA няколко пъти бяха подавани сигнали срещу работата на агенциите, включително когато през септември неочаквано беше свален италианският рейтинг.

Още през м. май 2010 г. Европейската комисия предложи рейтинговите агенции да преминат под надзора на ESMA.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние по-рано предлагаше регулаторът да бъде упълномощен да налага временна забрана на международните рейтингови агенции за публикуването на оценки за кредитните рейтинги на държави, които получават външна финансова помощ, припомня „Инвестор“.

#рейтингови агенции #Fitch Ratings #Standard & Poor's #Европейски съюз #ЕС #кредитен рейтинг #европейски комисар #Мишел Барние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »