Маратонците имат здраво сърце

Маратонците имат здраво сърце
A A+ A++ A

Доскоро се приемаше, че дисциплините бягане на дълги разстояния водят до засягане на дясната сърдечна камера, създавайки предразположение към аритмии.

Изследователи от болница в щата Масачузетс между 2000 и 2010 г. са проучили здравните досиета на 10 милиона маратонци и са стигнали до извода, че рисковете от инфаркт или смърт по време на състезание са много ниски, допълват от БГНЕС.

От всички случаи само 59 са получили инфаркт, а от тях 42-ма са починали впоследствие. А само един на 185 000 маратонци е получил инфаркт по време на състезание. Обяснението за разминаването в теориите според специалист по сърдечни болести се дължи на това, че много атлети не се подлагат на изследване в началото на кариерата си, което не дава данни за състоянието им, преди да започнат да се занимават със спорт. Така патологии, водещи до инфаркт, се отдават на спорта. Също така мнозина не посещават лекар по време на спортната си кариера, а това би могло да предотврати бъдещи усложнения. Това признават и авторите на изследването: те са разполагали със здравните досиета само на 31 от 59, получили инфаркт. От тях 23 са починали, като причината за смъртта на 15 е било заболяването хипертрофична кардиомиопатия (CMH) – наследствено страдание, което засяга сърдечния мускул и е известно като „болестта на атлетите“. Изводът е, че в по-голямата част от случаите атлетите са страдали от предварително недиагностицирано сърдечно заболяване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"