Промяната в програмите по български език е подписана въпреки заповед на служебния премиер

Промяната в програмите по български език е подписана въпреки заповед на служебния премиер
Промяната в програмите по български език е подписана въпреки заповед на служебния премиер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подписването на наредбата за промяна на учебното съдържание по български език и литература е станало не само тихомълком, но и в грубо нарушение на изрична заповед на служебния премиер Марин Райков. Това се посочва в позиция, разпространена до медиите, от медийния координатор и говорител на служебния министър-председател и министър на външните работи Марин Райков.

В съобщението се казва още: "Служебният премиер Марин Райков обяви като един от приоритетите на служебното правителство именно проблемите в българското образование. Един от тези проблеми, според него, беше именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история. Със специална своя заповед, той нареди старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта беше в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и увеличаване на патриотичното съдържание. Той настоя за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. Беше проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение бе, че в този процес трябва да участва активна именно научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни. Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание".

"Аз свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам, в разрез с мои изрични разпореждания и в името на защитата, на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати" - каза Марин Райков.

#Марин Райков #образование #литература

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"