БСП: България не струва 30 млн. долара

БСП: България не струва 30 млн. долара
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Бъдещето на България не струва 30-те млн. долара, които ГЕРБ ще получи от американската фирма „Шеврон“, посочва Младежкото обединение в БСП (МО в БСП) в позиция срещу проучването и добива на шистов газ.

„Ако не защитим страната си, от плодородна земя тя ще се превърне в пустеещо поле. Няма да допуснем най-големият подземен водоизточник на Европа, от който се захранва цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието, да бъде отровен от токсичните и канцерогенни химикали“, каза председателят на МО в БСП Явор Гечев, цитиран от КРОСС.

В позицията си социалистите настояват управляващите да подкрепят законодателни инициативи за забрана за проучване и добив на шистов газ и промени в Закона за подземните богатства.

На 14 януари членовете на МО в БСП ще се включат в националния протест „Българино, стани и защити земята си“, организиран от Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.

„Ще участваме в протеста в София и в останалите градове като граждани с активна позиция. Убедени сме, че от игрите на властта ще пострадат не само областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, но и цяла България. Рискът „за екологията“ доказано не е 1%, а обещанията на премиера да наложи мораториум „върху проучването и добива“ са поредният пример за фасадната политика на ГЕРБ“, заяви Галина Асенова, заместник-председател на МО в БСП.

Младежкото обединение в БСП подготвя свои инициативи срещу шистовия газ. Миналата година социалистите организираха информационна кампания за разясняване на рисковете, свързани с добива на шистов газ, и необходимостта от референдум. В Пловдив и Варна МО в БСП организира акция „Райски газ срещу шистов газ“.

#протест #младежи #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници