Русия и Украйна на ръба на нов конфликт за газа

Русия и Украйна на ръба на нов конфликт за газа
Преговорите между Русия и Украйна за цената на синьото гориво и бъдещето на украинската газопреносна система отново са в задънена улица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите между Русия и Украйна за цената на синьото гориво и бъдещето на украинската газопреносна система отново са в задънена улица.

Поредният кръг преговори между руския монополист „Газпром“ и украинското енергийно министерство трябва да бъде подновен в понеделник на практика от нулата, тъй като досега по нито един от основните спорни въпроси няма напредък, предаде БНР.

Главната цел на Киев е да постигне намаление на сегашната „убийствена“ цена от 413 долара за хиляда куб. метра.

Според публикации в пресата „Газпром“ е готов да отстъпи, но само ако стане едноличен собственик на украинската газотранспортна система.

Подобен вариант не устройва Киев, който от своя страна предлага тръбите да се управляват от тристранен консорциум с участието и на европейските компании потребители.

Газовият конфликт може да се изостри допълнително, след като Украйна обяви, че от тази година иска да намали наполовина договорените количества руски газ, а Москва заплаши с ответни финансови санкции.

Сега в Украйна проучват възможността за доставка на втечнен газ от Катар и Азербайджан чрез терминал в Италия, а после по тръбите през България и Румъния.

Експерти обаче предупреждават, че подобен вариант е технически сложен и малко вероятен, тъй като двете балкански страни едва ли ще се съгласят техните газопроводи да работят в реверсивен режим.

#„Газпром“ #договор #преговори #конфликт #газ #природен газ #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници