Зам.-министър Тенева: Над 400 учители са разработвали промените в учебните програми

Зам.-министър Тенева: Над 400 учители са разработвали промените в учебните програми
„Смятам за неправилна преценката точно в този момент на сайта на министерството да се сложи тази информация за проекта, още повече при наличието на друг екип“, каза Тенева. Снимка: plovdivutre.bg
A A+ A++ A

В разработването на проекта за промени в учебните програми са участвали повече от 400 учители, каза зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева по повод предвиденото премахване на произведения на Христо Ботев и Никола Вапцаров от учебната програма съобщава „Фокус“.

Опитахме се да съберем информация по актуалния въпрос за промените в учебните програми и установихме, че това е един проект, по който се работи повече от година“, добави Тенева.

По думите й става въпрос за документи, върху които стои подписът на бившия министър на културата Сергей Игнатов.

Смятам за неправилна преценката точно в този момент на сайта на министерството да се сложи тази информация за проекта, още повече при наличието на друг екип“, каза Тенева.

Тя допълни, че има такава практика да се качват проектоматериалите на сайта и определи като некоректно това, че са публикувани материали, одобрени преди няколко месеца.

Очаква се до следващата седмица проверката по този казус да приключи, уточни Тенева.

Всъщност експертите казват, че логиката е по-различна и става дума за намаляване на учебното съдържание, като се намалява броят на произведенията в задължителния минимум за изучаване, обясни още Тенева.

Все пак, когато става дума за българската идентичност, националното ни самочувствие и за изключителни авторитети на българската литература, не може така лесно да се решават нещата“, заяви Тенева.

Според нея обяснението на целия този шум около казуса съответства на актуалната политическа ситуация в страната.

Във връзка с казуса е предвидена среща между министър проф. Анелия Клисарова и представители на Съюза на българските писатели“, заяви зам.-министърът на образованието.

#Атанаска Тенева #промени #учебни програми #Ботев #Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"