Клисарова: Извинявам се за смута, който настъпи относно произведенията на Ботев и Вапцаров

Клисарова: Извинявам се за смута, който настъпи относно произведенията на Ботев и Вапцаров
На въпрос кой е възложителят на проекта, проф. Клисарова отговори: „Да. Това е един европейски проект, който е за 10 млн. лева. Един милион лева от тях са отишли за написването на тези програми”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Извинявам се за този смут, който настъпи“, заяви в парламента министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова във връзка с проект, предвиждащ отпадането на произведения на Христо Ботев и Никола Вапцаров от учебната програма, съобщава „Фокус“.

Много съжалявам за случилото се. Ще увелича контрола и ще се постарая на сайта на министерството да не излизат такива материали, които не са одобрени от мен. Нито аз като министър, нито правителството има намерение да потъпква нравственото и патриотичното възпитание на нашите деца. В последните две седмици се старая да повиша качеството на образованието и да подобрим работата в системата. Ще се стараем да догоним и европейските стандарти“, заяви проф. Клисарова.

Няма да отпадне патриотичният дух в нашата литература. Програмите са само проект, не са обсъждани и няма да бъдат приложени“, подчерта министърът.

Ако може да се използва нещо от програмите, то ще бъде обсъждано след приемането на Закона за средно образование. Програмите остават такива, каквито са – това, което се е учило досега“, каза още проф. Анелия Клисарова.

„Виновните ще бъдат дисциплинарно уволнени след проверката. Аз мисля, че тези 912 хил. лева са загубени и ще търсим отговорност за това“, поясни министърът. Тя обясни, че програмите са свалени от сайта на министерството, защото не са реални и актуални и не са публикувани с разрешението на министъра.

На въпрос кой е възложителят на проекта, проф. Клисарова отговори: „Да. Това е един европейски проект, който е за 10 млн. лева. Един милион лева от тях са отишли за написването на тези програми“.

„Вчера бях изключително изненадана и объркана. Излизам от кабинета си и се срещам с много журналисти с едни много жестоки въпроси. Докато четеше награждаването, помолих директорът на дирекцията да изясни за какво става дума. Когато се върнах след награждаването, насрочих проверка, за да ми обясни някой какво се е случило“, каза още проф. Анелия Клисарова.

„Въпросът е кой създава тези предложения? Нашата задача е да покажем този „човек“, „българин“. Решението е да се подбират хора, които мислят с главата си, а не с някакви тънки поръчки“, коментира председателят на Съюза на писателите Николай Петев.

Депутатът Ваня Добрева заяви, че на нарочно заседание ще бъде обсъдена рамката на духовната криза, в която е изпаднала българската държава.

#учебници #Вапцаров #Ботев #Анелия Клисарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"