Станишев: Настоявам за машинно гласуване, което да пресече контролирания вот

Станишев: Настоявам за машинно гласуване, което да пресече контролирания вот
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Настоявам за въвеждането на машинно гласуване, което да пресече контролирания вот и фалшификациите на резултатите на изборите в България. Това заяви Сергей Станишев, лидер на Българската социалистическа партия (БСП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на конференция на жените социалистки от ПЕС, предаде репортер на агенция „Фокус“. Станишев заяви още, че БСП и ДПС имат ясната воля за изготвянето на честни изборни правила, които да мотивират българските граждани да гласуват.

„Правото на гражданите да гласуват по съвест е фундамент и това ще бъде направено от правителството именно в диалог с гражданското общество“, обеща лидерът на БСП. Като задача на сегашното правителство Станишев определи изготвянето на нов Изборен кодекс. „В България през последните избори беше организиран един гигантски заговор срещу демокрацията и правото на суверен на гражданите да гласуват свободно. Този заговор беше пресечен от българската прокуратура един ден преди да бъде осъществен. Бяха заловени 400 000 незаконно отпечатани, но валидни бюлетини, които бяха подготвени за разпространение. Това са 10 на сто от гласовете на българските избори. Всички трябва да се досещаме къде щяха да бъдат тези бюлетини и какъв щеше да бъде резултатът“, разказа още Сергей Станишев на жените социалистки. 

В момента България се намира в процес на трансформация и на освобождение от 4-годишно авторитарно управление, четири години, през които имаше един командир, който командваше всичко и управляваше държавата в интерес на една малка група от хора, заяви по-рано Сергей Станишев. Той се обърна към председателя на групата на жените от ПЕС Зита Гурмай с думите: „Зита, ти винаги се намираш на най-горещите точки по света. Е, и тук не е само топлата температура, но е нажежена и политическата обстановка“.

„През февруари тази година, след три години потискане, обществото ни се събуди и се случи ефектът на „тенджерата под налягане“ - след огромен натиск всичко избухна. Над 150 000 български граждани излязоха на улиците. Началният тласък за тези протести бяха цените на тока, но истинският мотив бе усещането за липса на държавност“, отбеляза Сергей Станишев. По думите му - оттогава досега българското гражданско общество е будно и казва, че всяка грешка и всяко неотчитане на общественото мнение ще предизвика нужната реакция. „Това е ясно послание към новото правителство. Този урок беше отчетен от правителството, от министър-председателя, последваха бързи корекции, ясни позиции. Най-важното сега е новото правителство да работи за хората“, посочи още лидерът на ПЕС и на БСП. 

Като предприети мерки от страна на кабинета „Орешарски“ Сергей Станишев посочи приетия от Народното събрание план за действие на правителството, който включва спешни мерки за хората, за бизнеса и за укрепването и развитието на демократичните институции. „Този план няма да е лесен, защото бюджетът е сринат, няма резерви и се изисква много ясна воля срещу контрабандата и срещу източването на бюджета“, коментира още Станишев.

#Сергей Станишев #ПЕС #избори #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"