Проф. Клисарова: Българските класици никога няма да отпаднат от българското образование

Проф. Клисарова: Българските класици никога няма да отпаднат от българското образование
„Едни от най-известните и ценени български автори като Ботев и Вапцаров никога не могат да стават повод за спекулации. Това е нарочно създаване на политическото напрежение”, каза Клисарова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските класици никога няма да отпаднат от българското образование, заяви на брифинг в парламента министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, предава „Фокус“.

Едни от най-известните и ценени български автори като Ботев и Вапцаров никога не могат да стават повод за спекулации. Това е нарочно създаване на политическото напрежение”, каза Клисарова.

„Това, което бе публикувано в сайта на министерството, е проект за нови учебни програми по български език и литература. Проектът е изготвен преди година и половина, по време на управлението на ГЕРБ. Това е била програма за усъвършенстване на учебните програми, за която са изхарчени 912 хил. лева. Той е подписан на 17 май, тоест 12 дни преди идване на нашето правителство на власт. Проектът е подписан от заместник-министъра по това време Мариана Банчева, с одобрение на министър Милошев”, обясни проф. Ангелия Клисарова.

Няма да позволя никаква злоупотреба с европейски пари или български средства, особено по отношение на образование. Този милион е изхарчен за направата на тези програми. Тези програми се оказват едни от подводните камъни, които са ни оставени от предишните управляващи. Надявам се, че няма да има такива програми занапред”, посочи Клисарова.

„В този проект се намаляват изучаваните произведения на Ботев и Вапцаров. Имаше и промяна в кой клас кое произведение ще се изучава, че липсват някои ключови произведения като „Тютюн”, които са преподавани до момента. Проверката ще каже защо точно тези творби са отпаднали и са сменени. Това е направено от експерти по български език и литература”, добави тя.

Когато съм встъпила в длъжност преди две седмици и половина, не бях информирана за самия проект, нито за това, че той ще бъде качен на сайта на министерството. Такива проекти има не само по български език и литература, трябва да видим какво пише по история и по география”, каза още проф. Анелия Клисарова.

„Когато правим учебните програми, в които ще насърчаваме мисленето и творчеството на младите хора, ще ги правим след Закона за средно образование и предучилищно възпитание. Всички програми ще бъдат много широко обсъждани. Нито синдикатите на учителите, нито други организации са участвали при изработването на тази програма”, обясни още министърът.

#Анелия Клисарова #Ботев #Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »