Поредна нощ на бурни протести в Турция

Поредна нощ на бурни протести в Турция
A A+ A++ A

В четвъртък вечерта в турската столица Анкара протестите продължиха. В рамките на демонстрациите полицейските служители са използвали водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат участниците в акциите. Демонстрантите продължават да издигат лозунги за оставка на правителството. Намесата на полицията се е наложила, след като протестиращите не са реагирали на призивите да прекратят протестните действия.

Досегашната равносметка от масовите протести в Турция през последните три седмици е за четирима загинали и 7822 ранени. Данните оповести депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сюлейман Челеби. Тежко ранените са 59 души, от тях 6 души са с непосредствена опасност за живота (в Истанбул – 4 души, в Анкара и в Ескишехир – по един човек). 100 души са с травми на главата; 11 души са загубили зрението си; един човек е с изваден далак. 

По този повод депутатът от НРП е внесъл проект за закон за издигане на паметник на пострадалите при масовите демонстрации, който да бъде на мястото на палатковия лагер в парка „Гези“ на площад „Таксим“.

Същевременно синдикатите в Турция решиха да създадат специална група за пълно разследване на бруталните действия на полицията при разрушаването на палатковия лагер в парка „Гези”“ на площад „Таксим“ в Истанбул. Групата включва представители на академичната общност и известни адвокати. Зад нея стоят Конфедерацията на революционните профсъюзи на трудещите се в Турция (DİSK), Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK), Съюзът на камарите на турските инженери и архитекти (TMMOB), Турският лекарски съюз (TTB) и Турският зъболекарски съюз (TDB).

(По агенция „Фокус“)

#Турция #протести #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници