„Майце си“ и „Моята молитва“ на Ботев отпадат от учебниците

„Майце си“ и „Моята молитва“ на Ботев отпадат от учебниците
„За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал. Затова не са отпаднали автори, а са отпаднали някои произведения“, заяви министърът на образованието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стихотворенията „Майце си“ и „Моята молитва“ на Христо Ботев са отпаднали от учебниците след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература, заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, съобщава БНР.

Тя добави, че решението няма връзка с назначението на Мукадес Налбант за заместник-министър, тъй като проектът за промяна е от година и половина.

Според проекта, който не е окончателен, от учебниците отпада и романът „Тютюн“ на Димитър Димов, като на негово място ще се изучава „Осъдени души“.

4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна подготовка, категорично обяви Клисарова.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование.

За висшето ще бъде назначен още един заместник.

 

Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват, каза министър Клисарова.

„Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да ги усъвършенстваме. Най-чувствителната тема, разбира се, е по български език и литература“, коментира министърът.

„Има една тенденция, когато ние говорим за грамотност, не е важно само да ги научим да четат и пишат нашите деца, важното е да ги научим и да мислят, и да осмислят текстовете. При направените анализи от резултатите, когато има отворени въпроси, анализ на текста, нашите ученици страдат много“, обясни Клисарова.

Тенденцията в европейски мащаб е да се обръща повече внимание не само на теорията, а и на упражненията, каза още тя.

„За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал. Затова не са отпаднали автори, а са отпаднали някои произведения“, заяви министърът на образованието.

#Анелия Клисарова #предучилищна подготовка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"