България в разцвет през 2050 г.?

България в разцвет през 2050 г.?
България ще е сред 40-те страни по света, които през 2050 г. ще се радват на завиден икономически растеж, прогнозира британският гигант HSBC. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

България ще е сред 40-те страни по света, които през 2050 г. ще се радват на завиден икономически растеж, прогнозира британският гигант HSBC в доклада си за световната икономика в средата на века.

Балканската страна ще се нареди до 11 латиноамерикански държави, в това число Бразилия, Аржентина, Чили, Ел Салвадор, Коста Рика и Доминиканската република. Редом до нея ще бъдат и няколко източноевропейски – Румъния, Турция и Чехия, съобщава БГНЕС.

През следващите 40 години Русия ще расте само с 3-5% годишно, но това няма да й попречи да бъде сред десетте най-големи икономики в света.

Преди нея ще бъдат единствено Китай, Индия и Съединените щати, предвижда още банката. Тя, освен това прогнозира, че лидерите по растеж в бъдеще ще бъдат Филипините, Чили, Перу и Украйна.

В основата на прогнозата са демографските и социалните тенденции – раждаемостта, равнището на здравеопазване и образование на населението.

Освен това е отчетена текущата инвестиционна привлекателност: защитата на правото на собственост, влиянието на държавата върху икономиката, нивото на демокрацията и монетарна политика на властите.

Въз основа на този модел анализаторите на банката са направили прогноза за 2000–2010, която се оказа близо до реалните резултати.

#HSBC #доклад #България #икономика #растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници