Петър Чобанов: Можем да вдигнем пенсиите с 2,5%, но не тази година

Петър Чобанов: Можем да вдигнем пенсиите с 2,5%, но не тази година
Искането на синдикатите за увеличение на минималната заплата до 340 лева ще бъде обсъдено в Съвета за тристранното сътрудничество, обяви финансовият министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 2,5% могат да бъдат индексирани пенсиите по швейцарското правило, стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Към момента, доколкото знам, става въпрос за около 2,5%, но има още време. Толкова сочат изчисленията, ще видим колко ще покажат за осигурителния доход. Инфлацията от началото на годината има някои дефлационни тенденции, така че не знаем какво ще се окаже в крайна сметка“, обясни Чобанов.

Правилото обикновено се прилага от 1 юли. „Тази година няма да е, вече имаше индексация на пенсиите“, заяви Чобанов.

По отношение на изплащането на парите за бизнеса министърът заяви: „Към момента този месец малко по-ускорено възстановяваме ДДС, така че почваме да изпълняваме това обещание“.

По думите му поставеното от синдикатите искане за увеличение на минималната работна заплата до 340 лева ще бъде обсъдено в Съвета за тристранното сътрудничество.

„Това е въпрос на обсъждане със социалните партньори. Този въпрос ще се реши в Тристранния съвет за национално сътрудничество. Там трябва да се постигнат компромисът и решението. Предприемат се необходимите действия съветът да се събере“, заяви министърът.

В коментар на това, че социалните партньори искат формула за минималната работна заплата, Чобанов каза: „Формулата предполага автоматизъм във вземането на решения. Това е възможен подход. Трябва внимателно да бъде обсъден, тъй като формулите, които предполагат автоматизъм, понякога предполагат и намаление на заплатата. Не знам дали социалните партньори са готови да вървим в тази посока“.

„Ще търсим балансираното решение там и съгласието на този съвет, без да решаваме еднолично“, заяви министър Чобанов.

#Петър Чобанов #Министър на финансите #пенсии #заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"