МС започва промяна в начина на предоставяне на услуги от администрацията

МС започва промяна в начина на предоставяне на услуги от администрацията
Правителството одобри Базисен модел на комплексно административно обслужване, с който се предприема цялостна промяна в начина на предоставяне на услуги от администрацията.
A A+ A++ A

Правителството одобри Базисен модел на комплексно административно обслужване, с който се предприема цялостна промяна в начина на предоставяне на услуги от администрацията, предаде БГНЕС.

Въвежданото с модела комплексно административно обслужване предвижда административната услуга да се осъществява, без да е необходимо гражданите и бизнесът да предоставят информация или доказателства, които вече са налични в администрацията, независимо дали те се поддържат в електронна форма или на хартиен носител.

С въвеждането на модела се очаква да спре предоставянето от гражданите и бизнеса на информация, която вече е налична в държавната администрация, и да се осигурят възможности за предоставяне на административни услуги по различни, адекватни на спецификата на всяка услуга и нуждите на потребителите канали.

По-специално се предвижда административните услуги, освен на гише и по електронен път, да се заявяват и по пощата, както и в комбинация на различни възможности за заявяване на услуга и за получаване на готовите документи – например заявяване на услугата на гише и получаване на документа по пощата, или заявяване по електронен път и получаване на документа на гише и др.

Базисният модел на комплексно административно обслужване допълва и надгражда модела за административно обслужване на принципа на „едно гише“ от 2002 г., като е съобразен с текущото развитие на обществото и технологиите. Акцентът се поставя върху осигуряването на ефективно взаимодействие и координация между отделните администрации.

Моделът представлява обща универсална рамка за въвеждане на комплексно административно обслужване в държавната администрация и има за цел да подпомогне административните органи при прилагането на принципите за комплексно административно обслужване, като предоставя структурирана цялостна методология за практическото въвеждане на комплексно административно обслужване.

Проектът беше публикуван за публично обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.

#МС #административни услуги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"