Мира Радева: Нужно е ново експертно правителство с участието на ГЕРБ

Мира Радева: Нужно е ново експертно правителство с участието на ГЕРБ
Мира Радева. Снимка: www.potv.bg
A A+ A++ A

Г-жо Радева, ще получи ли премиерът Пламен Орешарски подкрепа от обществото за своя спасителен пакет от мерки, или вече е късно?

Това са отчаяни опити да се препозиционира общественият интерес. Ново хвърляне на прах в очите на хората.

За пореден път някоя партия се опитва да ни убеди, че без нея всичко ще се провали, че няма да получим тези или онези пари. Този път обаче всички са сигурни: какъв е смисълът да ни се дават пари, щом те ще бъдат ограбени, както се случваше и досега.

Хората са недоволни от тази мимикрия, от изборите, които минаха.

Изборите бяха в стил „Преоблякал се Илия, погледнал се и пак в тия“. Недоволните очакват нова форма на политическо представителство, нов модел на управление и нови формации да покажат лицето си.

Затова единственият разумен ход в настоящия момент е отттегляне на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Трябва да се търси широка парламентарна подкрепа, консеснус за експертно, програмно правителство, с участие на всички политически сили и подкрепа от гражданите.

Това не е първата парламентарна криза, в която изпадаме. Какво е новото в настоящата?

Разликата е принципна. В началото на прехода имаше противопоставяне на ценностите на отминалата, така наречена тоталитарна епоха, и въжделенията на голяма група хора, която настояваше за интегриране на България към европейските демократични ценности. Тогава бе ясно противопоставянето между БСП и СДС, защото стоеше на идеологическа основа.

Сега наблюдаваме безпринципна война на личности. Това, което виждаме, не е политическа борба, а битка на орди. Трябва на всяка цена да се излезе от личното противопоставяне. Трябва и Бойко Борисов, и Сергей Станишев да дадат заден ход пред гражданското недоволство.

Това ще бъде най-патриотичната и истинската им постъпка. Другият момент е, че управляващите трябва да се откажат от безпринципните си позиции, чрез които гледат да угодят на олигархичните интереси. Те трябва да си дадат ясна сметка, че единственият шанс е в сформиране на експертно правителство в рамките на този парламент.

Едни бързи избори ще доведат до повтаряне на модела, на който сме свидетели.

Откъде трябва да започнат промените?

От Изборния кодекс. Пропорционалната система води до колективна безотговорност. Пропорционалното гласуване прехвърля отговорността изцяло върху лидерите на партиите. Те определят листите, те разпределят местата и всичко зависи от тях. Защо били популистки партиите? Как няма да са популистки, щом самият модел е такъв.

Изборният закон трябва да позволява много повече хора да бъдат овластени да влияят на решенията на парламента. Целта е и да се стимулира индивидуалната гражданска позиция. Така може да се изгради правителство на националния консенсус, подкрепено от целия парламент, което да отговори на очакванията на недоволните граждани и да сложи основата на дългосрочна промяна на политическия модел в България.

Тази политическа система, в частност този кабинет, доказа, че не може да се справи с проблемите, да поеме отговорност за бъдещото развитие на страната. Нужни са ни не толкова нови лица, колкото нов тип политическа отговорност.

Казвате, че се нуждаем от нови формации в парламента. Не е ли сега подходящият момент за обединение на десницата?

С огромен интерес следя позицията на новия лидер на ДСБ Радан Кънев. От представянето му досега виждам, че той може да даде шанс на тази дясна партия да се организира по-добре. Това показват първите му позиции и реакции.

Виждаме, че там има нещо живо и че е готов за диалог. От друга страна, е смазващо, че от СДС не чуваме ни звук, ни стон. Никой от тях не се ангажира с позиция. Интересното е, че много от протестиращите сега очакват да видят класическото дясно, онова, което знаем от преди.

А ще извлече ли ГЕРБ полза от случващото се?

Всичко зависи от бъдещите действия на ГЕРБ. Те бяха ощетени на тези избори. Самият факт, че имаше такъв отлив на гласоподаватели, говори много. Показателен е Костинбродският случай с бюлетините. Това не бива да се забравя, защото е свидетелство за манипулация на хората по един абсолютно елементарен начин.

По този случай трябва да се каже истината докрая. Трудно е на този етап да се прогнозира политическото бъдеще на ГЕРБ. Трябва да видим каква ще бъде сега електоралната им оферта.

Аз съм „за“ оставка на Сергей Станишев, защото унизи партията си, и на Пламен Орешарски, заради неадекватност в тази му роля на премиер.

Очаквате ли разцепление в БСП?

Неизбежно. Видяхме, че в БСП има хора, които откликват на настроенията в обществото, те имат смелостта да отстояват позициите си, умеят да активират гражданска позиция. Тези хора трябва да бъдат чути.

Такъв е Георги Кадиев, който не се съгласи с официалната позиция на партията си по отношение на назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и го заяви открито. Дай боже, в БСП да има повече такива хора, да им се даде шанс и промяна ще има. Всяка партия може да се обнови, ако заявява честно позицията си и покаже, че зачита гражданския интерес.

Такава партия винаги ще има симпатизанти.

Кога да очакваме нови парламентарни избори?

В този парламент  трябва да се изработят нови изборни правила. Всички партии да заровят томахавките и да чуят какво искат хората. Преди нови избори ни трябва ново експертно правителство на сериозна политическа основа с участието на ГЕРБ.

То трябва да бъде избрано след широк обществен дебат.

Този кабинет да приеме новите изборни правила и чак след това нови избори. Не е кой знае колко сложно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"