Софиянци не се боят от петък, 13-и

Софиянци не се боят от петък, 13-и
Днес е първият ден от тази година, в който денят петък съвпада с датата 13-и. Снимка: heraldsun.com.au
A A+ A++ A

Днес е първият ден от тази година, в който денят петък съвпада с датата 13-и.

Това обаче с нищо не плаши софиянци, които, изглежда, не вярват в суеверията за проклетата 13-ка в месеца, предаде БГНЕС.

Столичани не само че не клякат три пъти, ако видят черна котка, но и не търсят бели гълъби в облаците и отворени прозорци, защото приемат петък, 13-и, за ден като всички останали.

Само за 5-минутна разходка из софийските улици срещнахме доста щастливци от тази дата... жени, станали майки в „черния петък“, или спортисти, извоювали медали в републикански шампионати.

„Единственото лошо идва от глупостта на хората“, смята младеж, който не вярва в проклятието на числото 13.

Според него не е нужно да си оставате вкъщи, да нощувате при приятел, ако живеете на 13-ия етаж, или да не четете 13-ата страница от вестника.

В други страни обаче денят петък, 13-и, предизвиква страх и дори паническо чувство за тревога.

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая.

Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13 – 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

Всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък, 13-и. Фаталният ден се среща най-малко веднъж годишно и най-много – три пъти.

Точно през 2012 година, считана за края на света, има максимален брой петъци с 13-а дата.

Следващите два пъти, в които ще бягаме от черни котки, ще се пазим от огледала и ще хвърляме чат-пат сол през едното рамо, са през април и юли.

#лош късмет #суеверия #13-и #петък #13

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »