ГЕРБ воюва за втори шанс в Кърджали

ГЕРБ воюва за втори шанс в Кърджали
В началото на октомври 2011 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган (вляво) заедно с кмета на Кърджали, преизбран впоследствие за трети мандат, Хасан Азис. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник Административният съд в Кърджали удовлетвори иска на ГЕРБ за касиране на вота в областния град и разпореди повторно преброяване на бюлетините.

Миналата седмица депутатът и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева внесе жалба в ОИК – Кърджали, против решението й от 24 октомври за избор на кмет, писа агенция „Фокус“.

В жалбата се иска ръчно преброяване на бюлетините и ако има нарушения, искането е за касиране на вота. В мотивите за жалбата са посочени множество нарушения в изборния ден.

В хода на делото във вторник като конкретни мотиви за иска адвокатът на ГЕРБ посочи, че 71 души са били дописани в избирателните списъци, а 355 бюлетини не са били по установения от ИК образец и се усъмни, че броят им може би е бил много по-голям, съобщи БГНЕС.

Също така в много протоколи на СИК е липсвало задължителното отразяване на часа на приключването на вота, а в една селска секция броят на избирателите е увеличен от 256 на 330 души. Защитата на ГЕРБ поиска в съда да бъдат допуснати 8 свидетели за разпит, а тази на ДПС настоя за възможност също да организира свои свидетели.

След като ГЕРБ поиска цялостно преброяване на бюлетините, подадени за спечелилия Хасан Азис от ДПС и за своя провален кандидат Илия Илиев, ОИК посочи, че това е неоснователно.

Според председателят на ОИК Даниела Петрова отразените в протоколите резултати отговарят на фактическите и преброяването не би променило нищо.

Впоследствие съдия Виктор Атанасов прекрати заседанието и разпореди на ОИК до два часа да осигури на съда първите 6 чувала с изборни книжа и обяви старт на броенето в 15.30 ч.

БГНЕС отбелязва, че никой в залата не е обърнал внимание на факта, че адвокатът на ГЕРБ Николай Маргаритов е избран за общински съветник от същата листа.

Юристи, а и бившият заместник национален омбудсман Яшар Шабан, които също бяха на делото, подчертаха, че това е тежък конфликт на интереси, добавя агенцията.

#Кърджали #касиране #ДПС #Ахмед Доган #Хасан Азис #ОИК #ГЕРБ #бюлетини #избори 2011 #местни избори #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"