Желю Желев: Трябва да има силна десница, но и силна левица

Желю Желев: Трябва да има силна десница, но и силна левица
По онова време протестите бяха неизбежни. А това движение, което наблюдаваме днес, е много силно и то е принос в демокрацията, смята президентът Желев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Трябва да има не само десница, но и левица със съответната политическа култура“, обяви президентът на България в периода 1992-1997 г. Желю Желев пред БНР.

„Не може да има демокрация със силна десница и слаба левица или обратното. В демокрацията и двете крайности трябва да са силни, иначе няма как да се лети нагоре“, каза още Желев, цитиран от БГНЕС.

Президентът посочи, че намира общо между сегашните протести и тези през 90-те години, но подчерта, че те не бива да се сравняват механично и че разликите са много големи.

„По онова време протестите бяха неизбежни. А това движение, което наблюдаваме днес, е много силно и то е принос в демокрацията. То ще допринесе много за изясняването на случващото се в цялата система“, коментира Желев.

Президентът призна, че е бил изненадан от протестите в Турция.

„Турция все пак е мюсюлманска страна, която е и най-силно свързана с Европа като стил на живот, близост. И това е съвсем естествено, първо самата Турция географски е част от Европа, а и да не забравяме колко много хора от тази страна работят в Германия и създават сериозна връзка между Турция и европейска Германия. И тези хора, които живеят и работят в Германия, станаха проводник на европейското“, коментира президентът.

„Но в самата Турция са на власт ислямистите. Те недолюбват дори най-големият реформатор на Турция Кемал Ататюрк“, посочи Желев.

#Желю Желев #протест #Турция #Германия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"