Швейцария на път да запази банковата тайна за чужденци

Швейцария на път да запази банковата тайна за чужденци
Законодателите трябва да постигнат консенсус в рамките на една седмица или предложението ще бъде окончателно отхвърлено. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Долната камара на парламента на Швейцария гласува на първо четене против законопроекта, който задължаваше банките в конфедерацията да предоставят информация на други държави за своите чуждестранни клиенти, съобщава електронното издание „Блумбърг“, цитирано от bTV.

Горната палата на парламента обаче одобри законопроекта преди седмица.

Законодателите трябва да постигнат консенсус в рамките на една седмица или предложението ще бъде окончателно отхвърлено.

Високото ниво на секретност в швейцарските банки е един от основните фактори, които привличат в страната капитали от целия свят през последните 80 години, припомнят международните наблюдатели.

Министерството на финансите на Швейцария иска да сложи край на тази практика, която позволява на чуждестранни вложители да укриват данъци и предизвиква недоволството на властите в различни страни по света.

Според официалната позиция на ведомството приемането на законопроекта ще позволи разрешаването на продължителните спорове с министерството на правосъдието на САЩ, което преследва свои граждани за укриване на данъци и често пъти се опитва да оказва натиск върху швейцарското правителство.

Идеята за отказ от банковата тайна предизвика широко обществено недоволство в Швейцария. Появиха се дори твърдения, че подобна идея нарушава суверенитета на страната.

#Швейцария #банкова тайна #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници