Антично светилище може да забави строежа на магистрала „Марица“

Антично светилище може да забави строежа на магистрала „Марица“
Една от най-интересните находки е част от пътя Виа Диагоналис, като край Капитан Андреево е разкопан най-дългият известен у нас участък от 130 метра. Снимка: poligraff.net
A A+ A++ A

Няколко уникални археологически находки са на път да забавят строежа на автомагистрала „Марица“ в последните й 450 метра при ГКПП – Капитан Андреево, съобщи „Стандарт“.

В местността Хауза, в непосредствена близост до първа бариера на пропускателния пункт, трети месец работи екипът на проф. Васил Николов и главния асистент Виктория Петрова. Заедно с тях са 24 археолози, предимно праисторици.

До момента разкопките показват, че в местността има антично светилище от края на V и началото на VІ век преди Христа.

Уникалното е, че е открита сграда в центъра на комплекса, която е била самото светилище, а целият комплекс е ограден с два паралелни рова с диаметър около километър.

Находката е уникална за Югоизточна Европа, посочи шефът на разкопките.

На мястото са открити и ями с човешки останки, вероятно от жертвоприношение.

Една от най-интересните находки е част от пътя Виа Диагоналис, като край Капитан Андреево е разкопан най-дългият известен у нас участък от 130 метра.

По-интересното обаче е, че е засечена за първи път ширина от 18 метра на Виа Диагоналис. Навсякъде в Европа, където са проучени останки от емблематичния път, известната му ширина е между 6 и 8 метра.

Пътят Виа Диагоналис, или Виа Милитарис, както е по-известен, е строен през 1 век от новата ера и се е простирал от Белград до Константинопол.

Пътят край българо-турската граница е постлан с речни камъни, но там тепърва ще трябва да се правят проучвания, подчерта проф. Николов.

По план-график разкопките на археолозите трябва да приключат на 30 юни.

Заради краткото време обаче и заради интересните находки от последните дни, които са били неочаквани за учените, археологът Николов иска удължаване на срока за работа на екипа му на място.

Професорът вече е изпратил и уведомително писмо за това на министъра на културата.

Археологът смята, че част от уникалния път Виа Диагоналис може да бъде запазен като атракция на самия вход на България и Европейския съюз.

Върху праисторическото светилище обаче, на което са намерени и по-късни останки от Средновековието, както и от епохата на траките, ще мине при всички положения автомагистрала „Марица“.

Професор Николов призна, че не си прави илюзии, че магистралата може да бъде изместена и точно затова иска удължаване на срока, за да може артефактите и самото находище да бъде обследвано и документирано с най-малките подробности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"