Вашингтон опровергава внушенията за американска намеса в протестите в Турция

Вашингтон опровергава внушенията за американска намеса в протестите в Турция
A A+ A++ A

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки опроверга внушенията за американска намеса и организиране на протестите в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, информира телевизионният канал NTV. Лансирането на тезата за „американската следа” беше провокирано от публикация в турския вестник „Йени Шафак” от 15 юни, припомня агенция Фокус.

Във водещата новина на вестника се обсъждат различни „чужди следи” за провокиране на събитията в парка „Гези”. Твърди се, че през февруари в Американския предприемачески институт за изследване на публичната политика, който е най-влиятелната израелска структура във Вашингтон, са били обсъждани сценарии за евентуално „въстание в Истанбул”. В симулационните сценарии и ситуационните анализи са участвали и шестима турци и са обсъждани варианти за копиране и повтаряне в Турция на събитията от площад „Тахрир” в Египет.

Джен Псаки потвърждава, че се е запознала с тази публикация, но „категорично отхвърля всякакви твърдения, че групи или индивидуални лица в САЩ са отговорни за протестите в Турция, както и обвиненията, те са ги ескалирали.” Говорителят на държавния департамент на САЩ отхвърли и критиките, че САЩ се намесват във вътрешните работи на Турция и по този повод пояснява:
„Когато отправяме призиви за спазване на правото на волеизявление, независимо дали става въпрос за Турция, или за която и да е друга държава, както и когато изразяваме загриженост от пристигащите съобщения за употребата на прекомерно голяма сила, ние се държим умерено и внимателно в нашата позиция, че е нужно тази твърдения да се разследват”.

#Турция #протести #САЩ #намеса #опровержение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино