Нови арести в Турция заради протестите

Нови арести в Турция заради протестите
A A+ A++ A

Турската полиция е извършила рано тази сутрин десетки арести на членове на крайната левица заради протестите срещу правителството, които разтърсват страната от края на май, съобщи БГНЕС. В Истанбул полицията арестува в жилищата им около 90 членове на Социалистическата партия на потиснатите (ESP), малка формация, която е активна при протестите, съобщи адвокатската колегия на Истанбул. Служители на реда нахлули и в сградата на ежедневника "Атилим" и на осведомителната агенция Еткин, приближени до партията, съобщиха телевизии НТВ и Си Ен Ен-Тюрк.

Депутатът Сири Сюрея Йондер потвърди в Туитър арестуването в дома му на заместник председателят на ESP Алп Алтиньорс. НТВ съобщава още за арестуването на 30 души в Анкара, на 13 в Ескишехир и за полицейски операции в още 18 провинции.

Турската полиция вече арестува близо 600 души в неделя в Истанбул и Анкара при протестите срещу правителството, съобщиха адвокатските колегии в двата града. Според турските закони арестуваните могат да бъдат държани до четири дни в предварителния арест, след което трябва да бъдат предадени на прокурор, който да реши дали да им бъде повдигнато обвинение, да бъдат изпратени в предварителния арест или да бъдат освободени.

Същевременно турското министерство на правосъдието започна да работи по проект за регламентиране на престъпността в интернет, за да ограничи ролята на социалните медии в пропагандирането на призиви за протести срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският вестник "Хюриет", позовавайки се на източник от министерството. "Преценяваме практиката в чужбина по този въпрос", съобщи източникът пред изданието.

Около 25 души бяха арестувани в началото на юни в Измир заради публикуване в Туитър на "неверни и клеветнически информации" за протестите, след което бяха освободени.

#Турция #протести #Ердоган #арести #интернет #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »