Шенген не пуска България, но България пуска „шенгенци“

Шенген не пуска България, но България пуска „шенгенци“
„Чуждите граждани, които имат шенгенска виза, да могат свободно да влизат в страната ни без допълнителни документи“, каза Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чужденци, притежаващи шенгенска виза, ще могат да влизат свободно в България, предвижда регламент, който министерствата на външните и вътрешните работи обсъждат в момента.

„Чуждите граждани, които имат шенгенска виза, да могат свободно да влизат в страната ни без допълнителни документи – тази възможност е обсъдена между външно и вътрешно министерство“, съобщи министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от Дарик.

По думите му това ще е един от поредните ходове за улесняването на влизането на чужденци у нас, което ще стимулира бизнеса и най-вече туризма.

„От две седмици български посолства по целия свят са оторизирани да издават до едногодишни визи на място, което значително ще спести всички срокове, свързани с издаването на визи за хора, които искат да идват и да правят бизнес в България“, отбеляза Младенов.

„Второ, преди три седмици се задейства аутсорсинг на българските визови операции в Залива. Страните от Кувейт до Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Бахрейн и Оман вече са покрити от визови центрове по същия начин, по който работим в Русия от една година“, каза още той.

„Облекчаването на достъпа до българските визи доведе до 40-процентно увеличение на туристопотока от Русия към България“, каза министър Младенов.

Според министъра най-важното, което предстои да се случи през следващите седмици, е въвеждането на нов регламент, по който „в момента работим с Министерството на вътрешните работи, който ще позволява на тези, които държат шенгенски визи, да влизат в България без нуждата да вадят допълнителна българска виза“.

„Това значително ще помогне за нови пазари, особено в областта на туризма, и инвестицията, което за нас е от ключово значение“, подчерта той.

#Министерството на външните работи #Министерството на вътрешните работи #Виза #министър #чужденци #Шенген #Младенов #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"