Снимат колите при технически преглед

Снимат колите при технически преглед
„Въвеждането на новата система за регистрация и контрол при техническите прегледи на автомобили ограничава корупционните практики и свежда до минимум възможностите за манипулации“, каза Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новата система за регистрация и контрол при техническите прегледи на автомобили включва документиране на целия процес, ефективна е и е близо 80% по-бърза.

„Въвеждането на новата система за регистрация и контрол при техническите прегледи на автомобили ограничава корупционните практики и свежда до минимум възможностите за манипулации“, коментира днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде bTV.

Министър Московски беше на представянето на новата система за технически прегледи в лицензиран за дейността столичен пункт заедно със зам.-министъра на транспорта Камен Кичев и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Валентин Божков.

Новата система за прегледи работи от началото на годината и спестява близо 80% от времето, необходимо за регистрирането на един автомобил.

По думите на Московски още при подаването на документите, необходими за прегледа, те се сканират в системата и ако някой от тях липсва, системата не сработва и документалното обработване не може да започне.

Министърът обясни, че целият 25-минутен преглед се заснема с видеокамера, като в системата остават три-четири снимки, на които е отразено времето на влизане на автомобила и съответно точния час на напускането му на пункта.

Техническото лице е задължено да направи ръчно четвърта снимка с ясно различим регистрационен номер, което дава възможност за последващ контрол.

Инспекторите на „Автомобилна администрация“ онлайн могат да наблюдават работата в над 700-те лицензирани пункта за технически прегледи в цялата страна и при нередности да направят незабавна проверка на място.

„Всяко от техническите лица с индивидуален печат идентифицира частта на извършената от него проверка, това позволява да носи лична отговорност за действията си“, отбеляза министърът.

Санкциите за пунктове, които манипулират техническите прегледи, ще зависят от тежестта на нарушението.

„Ако се докаже, че технически пунктове извършват фиктивни прегледи, ще им се отнема лицензът за работа“, посочи министърът на транспорта.

Според директора на „Автомобилна администрация“ Валентин Божков за 2011 г. са отнети 14 лиценза на пунктове за технически прегледи. Откакто прегледите се заснемат с камери, няма отнети разрешения, допълни Божков.

#Камен Кичев #зам.-министър на транспорта #Валентин Божков #ИА „Автомобилна администрация“ #изпълнителен директор #Московски #информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски #Министър на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »