САЩ обезпокоени от информацията за обстановката на протестите в Турция

САЩ обезпокоени от информацията за обстановката на протестите в Турция
Джен Псаки изразява надежда, че турските власти имат политическата воля да проведат широкомащабно и безупречно разследване на събитията през последните седмици в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 

САЩ са обнадеждени от проведените срещи на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган с протестиращите в защита на каузата на парка „Гези” в Истанбул за намиране на решение на проблема чрез диалог, но същевременно са обезпокоени от пристигащата информация за обстановката по улиците и площадите при масовите антиправителствени митинги, предаде NTV, цитира „Фокус“.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Джен Псаки обобщи основните елементи от сегашната позиция за обстановката в Турция на Вашингтон.

САЩ продължават да са обезпокоени от пристигащите информации за действията на властите срещу протестиращите, като например насилие и полицейски произвол. В края на седмицата пристигнаха съобщения за задържане на медицински персонал, оказвал помощ на ранени демонстранти.

Миналата седмица обърнахме внимание на задържани журналисти. Всички тези информации са крайно обезпокоителни, съсредоточили сме и продължаваме да следим отблизо обстановката и със съжаление посрещаме новините за употреба на сила в Турция“, се казва в позицията на Вашингтон.

„Работим по много въпроси с турското правителство. Имаме контакти на високо равнище. Надяваме се, че това положение - събитията в парка „Гези” - може да бъде разрешено с подходящи стимули за умереност и спокойствие“.

„Изпитваме изключително голямо безпокойство от различните насилствени действия срещу журналисти и представители на медиите. Видяхме в тази посока информации от Турция за изявления, критикуващи погазването на свободата на словото и успоредно с това – за задържане на журналисти“, пише в изявлението на САЩ.

„Знаете, че ние не сме там, на терен. Ще бъде извършено разследване какво точно е станало на терена, следователно не знаем всички подробности по темата. Обаче сме на мнение, че протестите започнаха по този начин – мирно - и все още преобладаващото мнозинство от протестиращите действат по този начин - като мирен протест“, споделя Вашингтон.

„Призоваваме всички страни в протестите да избягват насилието, но не ги третираме равнопоставено. Защото има много конкретни доказателства за задържането на журналисти, или на лекари, а информацията за това не е измислица на мирно протестиращите хора“.

Джен Псаки изразява надежда, че турските власти имат политическата воля да проведат широкомащабно и безупречно разследване на събитията през последните седмици в страната.

#Джен Псаки #САЩ #Турция #протести #Таксим #Гези

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници