Овчаров: Ако оставката на Станишев ще спаси правителството, трябва я подаде веднага

Овчаров: Ако оставката на Станишев ще спаси правителството, трябва я подаде веднага
Пламен Орешарски трябва да бъде освободен от политическата опека и да бъде оставен да работи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако преценим, че оставката на Станишев е елемент, който би помогнал за спасяването на правителството, тя трябва да бъде дадена веднага. Целта трябва да бъде спасяването на правителството“, обяви бившият депутат от БСП Румен Овчаров пред Дарик.

Овчаров се обяви срещу самоцелното отстраняване на Станишев от лидерския пост в БСП, но подчерта, че съдбата на кабинета ще бъде ясна до часове.

„Имат буквално 24 часа, не повече, днес и утре са решаващи“, предупреди той.

По думите му, ако спасяването на кабинета минава през оставката на Станишев и цялото ръководство на партията, това е най-малката жертва, която може да бъде направена

„Искам да кажа на всички политически лидери да спрат да се изживяват като център на вселената. Ако кабинетът не устои, за тях просто не ми се мисли. Основното е спасяването на кабинета и предпазването на България от хаоса и безвремието на едно циклично безвластие“, коментира Овчаров.

Според него единственият изход от ситуацията е да се даде нов кредит на доверие на премиера Пламен Орешарски, който да бъде освободен от политическата опека и да бъде оставен да работи.

Той подчерта, че лидерите на БСП и ДПС са пропуснали шанса да реагират адекватно още в събота и да успокоят нарастващото недоволство сред българите.

„Това не е решение на Пламен Орешарски, това решение му е наложено и Пламен - поради недостатъчната си опитност като политик от такъв ранг, очевидно все още робува на прекалената деликатност и лоялност към тези, които го подкрепят в парламента“, каза Овчаров.

По думите му, ако в събота същите тези лидери бяха реагирали по-адекватно и го бяха оставили да излезе и да признае грешката си, хората от улицата са щели да проявят разбиране.

„Защото няма разумен човек в момента, който отново да иска избори“, добави Овчаров.

„Не приемаме този елементарен опит да обясним всичко с първобитен реваншизъм. Едва ли не сега ще изберем Пеевски, защото той ще им разкаже играта на тези, ще им вади зъбите. Не е това подходът - дайте да пуснем едните мутри да се борят с другите мутри, пък ние ще ги погледаме и който оцелее - ще му ръкопляскаме после“, каза Овчаров.

Според него Орешарски трябва да бъде оставен да направи промени в правителството, като смени министри, които са му били наложени по същия начин.

„Сега е моментът да го каже и да го направи. Ако не се вземе в ръце, както стана най-кратко живущият кандидат за кмет на София преди 10 години, така може да стане и най-кратко живущият министър-председател на България“, предупреди Овчаров.

#Пламен Орешарски #протест Орешарски #Румен Овчаров #Сергей Станишев #Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"