Румен Петков: Станишев носи отговорност като диня под мишница

Румен Петков: Станишев носи отговорност като диня под мишница
Сергей Станишев се е вкопчил във властовия стол по начин, по който го е правил години. Той губи шест поредни избори, заяви Румен Петков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сергей Станишев се е вкопчил във властовия стол по начин, по който го е правил години. Той губи шест поредни избори, заяви Румен Петков от БСП, бивш вътрешен министър, пред агенция „Фокус“.

„Станишев се стреми да внушава по изключително непочтен начин грозни неща по адрес на Георги Кадиев и неговото семейство, по адрес на Димчо Михалевски, на Младен Червеняков, по мой адрес. Аз казах, че ще коментирам тези въпроси на заседанието на Националния партиен съвет, защото той говори, че съм ходел на някакво килимче. Аз на килимчета и чаршафи не ходя. Аз съм човек с характер и отстоявам публично позицията си. Но вкопчването във властта означава, че той мисли за всичко друго освен за държавата и за партията. Като казва „гледайте ме в очите“, да се гледаме в очите. Моята жена никога не е държала пари в такива заложни къщи и в заложни домове, но нека да каже същото и за себе си“, коментира Петков.

Според него има много въпроси, които трябва да се изговорят ясно пред пленума на БСП и да е ясно какво стои пред партията и пред обществото.

„Много ми е интересно къде са тези анализатори Андрей Райчев и компания, които да дадат ценни напътствия на обществото, в това число и на нашата партия“, добави Петков, намеквайки за протеста, който вече четвърти ден тресе страната.

Бившият вътрешен министър обясни, че в българските медии са излезли статии, които показват потреса на Ханес Свобода от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„Той е близък приятел на нашата партия, идвал е десетки пъти в България за последните 15 години. Той има дълбоко приятелство и с бившия президент Георги Първанов, и с лидера на БСП Сергей Станишев. Видяхме каква е реакцията на английския посланик, каква е реакцията на френския посланик. Представям си какви са били докладите до съответните държави“, посочи Петков.

„Грозното в случая е, че нямаше дискусия, при положение че ние сме обявили публичност във вземането на ключовите решения. Ние ги крием от партията, какво остава да ги представим на обществото. Когато се взема едно такова сериозно решение, нека да видим какъв е примерът в САЩ – води се сериозен дебат в съответните конгресни комисии и в Конгреса, изслушват се платформите на кандидатите, всеки изразява вижданията за своите приоритети. Тук това стана изключително тайно, изключително подмолно и резултатът е налице. Само че Станишев изсипа резултата върху Орешарски и БСП. Той каза - „знам как се носи отговорност“. Как се носи отговорност? Като диня под мишница“, каза още Румен Петков.

Социалистът коментира също, че в БСП има огромно напрежение и един конгрес на партията може не просто да реши въпроса с напрежението, но и да даде нова визия пред обществото и да се пребори за ново доверие  към БСП.

#Андрей Райчев #Георги Първанов #ДАНС #Делян Пеевски #Ханес Свобода #БСП #протест Орешарски #Станишев #Петков #Сергей Станишев #Румен Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"