Мнозинството турци смятат, че правителството е авторитарно

Мнозинството турци смятат, че правителството е авторитарно
A A+ A++ A

Мнозинството турци се противопоставят на проекта за преустройство на парк Гези в Истанбул, който е в основата на безпрецедентните протести срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган и осъждат авторитаризма на изпълнителния орган, показва анкета, публикувана от вестник "Тудейс Заман".

Около 62,9% от анкетираните искат запазването на парка като зелена зона, а 23,3% подкрепят възстановяването на стара османска казарма на мястото на парка, в която да се помещават търговски и културен център, показва изследването на института Метропол.

Протестите, които разтърсват Турция повече от две седмици, започнаха в резултат на борбата на група еколози за запазването на парка с 600 дървета, която беше жестоко потушена от полицията. Протестите обхванаха цяла Турция и се превърнаха в движение срещу авторитаризма на правителството и предполагаемото му желание да ислямизира турското общество.

49,9% о анкетираните считат, че правителството става все по-авторитарно, а 36 на сто смятат, че то се демократизира. 14,1% отказват да отговарят, показва допитването, осъществено по телефона сред 2818 души в цяла Турция между 3 и 12 юни.

54,4% са на мнение също, че правителството се меси повече в начина на живот на хората, а 40,4% не смятат така, показва още допитването. Според него Партията на свободата и развитието (ПСР) на Ердоган ще спечели изборите, ако те се провеждаха днес, с 35,5% от гласовете на избирателите пред Народно-републиканската партия с 22,7%, показва анкетата. На парламентарните избори през 2011 г. ПСР спечели с около 50% от гласовете.

#Турция #протести #Ердоган #анкета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"