Иван Нейков: Бизнесът трябва да създаде своя партия

Иван Нейков: Бизнесът трябва да създаде своя партия
Бизнесът трябва да спре да се оплаква от държавата и после пак да търси подкрепа от нея, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и настоящ председател на управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика
A A+ A++ A

Бизнесът трябва да спре да се оплаква от държавата и после пак да търси подкрепа от нея, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иван Нейков, бивш социален министър и настоящ председател на управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него е крайно време бизнесът да създаде своя политическа партия, за да има представителство в парламента. В подкрепа на изказването си той посочи, че бизнесът е предложил над 90 мерки на предходните управляващи, които не са намерили приложение.

В новия парламент „хората с десни убеждения, които имат свой бизнес, добра квалификация и получават нелоши заплати, не са представени в Народното събрание“, подчерта Нейков. Според него бизнесът трябва да се заеме и с квалификацията на кадрите, от които има нужда.

„Липсата на квалифицирани кадри се превръща в основен проблем на конкурентоспособността“, коментира Нейков. Той препоръча бизнесът, вместо да недоволства, че държавата не подготвя нужните кадри, да се заеме с тяхното обучение. По думите му увеличението на доходите няма как да се случи без повишаване на квалификацията.

„Не можем да чакаме инвеститор, който да наеме нискоквалифициран персонал. В социалната сфера бързите решения не са добър вариант“, обясни Нейков и допълни, че промените в тази област са продължителен процес. В този смисъл решението на новото правителство да спре пенсионната реформа е било грешно. Увеличаването на пенсионната възраст е неизбежно, коментира Нейков, а първата стъпка в тази посока е изравняването на възрастта за излизане в пенсия между мъжете и жените.

Той обясни, че в момента възрастните жени са обречени на бедност, тъй като получават по-ниски заплати, докато работят, пенсионират се по-рано и живеят по-дълго.

#Иван Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"