Как и кога да започнем захранването?

Как и кога да започнем захранването?
A A+ A++ A

Първата храна, с която вашето бебе се среща, е и неговото запознанство с храната за възрастните и е много важно какво ще бъде началото. Когато давате за първи път нещо различно от мляко, изберете само една храна. Пасирайте я добре до течна, лесна за преглъщане консистенция. Можете да я смесите с кърма, адаптирано мляко или вода.

Как да започнем?

Чувате всякакви съвети от всички страни. Баби, лели, съседки – всички дават идеи как да захраните бебето си. Предложенията са разнообразни – от картофено пюре или оризова каша до кисел или пюре от авокадо. Как да разберете кое е правилното? Няма универсално правило. Вие сте човекът, който най-добре познава детето си. Ако то е здраво, без алергии и хранителни проблеми до този момент, можете да започнете с почти всичко. Най-добре е да изберете храна с неособено натрапчив вкус, защото може да не се хареса на детето ви, както и продукт, който обичайно не дразни стомаха. Можете да се консултирате с вашия педиатър, който да ви препоръча конкретна схема, ако ви е трудно сама да си съставите.

Когато захранвате за първи път, изберете подходящия момент. Не започвайте в никакъв случай, когато детето ви е болно или неразположено. Дайте му да опита новата храна, когато е в добро настроение – игриво, любопитно. Най-добре е да бъде в първата половина на деня, за да следите реакцията на организма му през останалата част. Започнете с мляко, като дадете по-малко от обичайното количество, за да оставите детето леко гладно. Тогава дайте новата храна. Предложете съвсем малко, на върха на лъжичка до половин лъжичка. Постепенно увеличете до цяла чаена или супена лъжица. Не давайте по-големи количества в началото. Не се тревожете, ако храната отива предимно по брадичката и бузките на детето. Това е нещо ново като вкус и консистенция и то го опознава като усещане.

Започнахме. А как да продължим?

След няколко успешни дни на захранване с нова храна без негативна реакция от страна на детския организъм изберете следващата храна. Отново само една, отново в малко количество. Ако на детето ви му се услади много, не се увличайте и не му давайте много заради приятното чувство, че му доставяте удоволствие.

Каква да бъде следващата храна? Това изцяло зависи от вас. Сред най-честия избор на първи храни се нареждат следните продукти: банани, картофи, моркови, ябълки, круши, тиква. Друг вариант са зърнените каши – оризови, овесени, пшеничени. Давайте лъжица-две на ден.

Помнете, че най-важният критерий за захранването на вашето дете е вашата интуиция. Опознавайте детето си, гледайте реакциите му и се доверете на инстинктите си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"