Турските синдикати обявиха еднодневна стачка

Турските синдикати обявиха еднодневна стачка
Демонстранти в Берлин протестират в подкрепа на протестиращите от "Таксим". Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Две големи турски профсъюзни федерации обявиха за понеделник еднодневна национална стачка в знак на протест срещу насилственото отстраняване на протестиращите от парка „Гези”. Три други организации, представляващи лекарите, инженерите и зъболекарите, също ще се присъединят към стачката, съобщи Нова телевизия. Междувременно в големите градове отново имаше сблъсъци между демонстранти и полиция.

До късно през нощта в неделя силите за борба с безредиците в Анкара използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат няколко хилядите протестиращи срещу управляващата партия.

Локални сблъсъци между протестиращи и полиция имаше и в Истанбул. Около 350 души са арестувани в неделя. Няколко взвода на полицейските специални части са разположени на площад „Таксим”.

На митинг пред стотици хиляди свои привърженици турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е било негов дълг да прочисти площад „Таксим” в Истанбул от антиправителствените демонстранти. Според него чуждестранните медии и социалните мрежи отразяват протестите в страната по неверен начин.

Многохилядна демонстрация в подкрепа на протестиращите на площад „Таксим” имаше и в Берлин. Етнически турци и много германци се включиха в шествието, което премина мирно през центъра на града. За първи път германската столица става арена на толкова масова проява в подкрепа на протестиращите.

#Истанбул #Анкара #Турция #Ердоган #Таксим #Берлин #Гези #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници