Протестите обхванаха цяла Турция /Обзор/

Протестите обхванаха цяла Турция  /Обзор/
Протестите обхващат цяла Турция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изтласкването на протестиращите от парка „Гези” на площад „Таксим” намери широк отзвук и предизвика възмущение на територията на цяла Турция и преди всичко в столицата Анкара и в Измир, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от агенция "Фокус".

В Анкара беше организирана протестна акция на централния булевард „Кенеди”, в близост до сградата на американското посолство. Във вечерните часове протестиращите започнаха да се събират първоначално на булевард „Туналъ Хилми” (срещу сградата на българското посолство) и да издигат лозунги в покрепа на каузата за парка „Гези”.

На интервали затваряха за движение булеварда и след това се насочиха към булевард „Кенеди”. След продължилите близо 5 часа протести полицията отправи предупреждение гражданите да се разотидат под претекст, че са манипулирани от „маргинални групи”.

По този повод един от протестиращите легна пред една от бронираните полицейски машини. Докато полицията се опитваше да го отстрани, на мястото на инцидента пристигна заместник-председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) г-жа Емине Юлкер Тарха и още петима народни представители. Единствено тяхната намеса предотврати намесата на полицията. До ранните сутрешни часове протестите на булевард „Кенеди” продължиха с взаимни призиви за въздържаност и преминаха без инциденти. Междувременно обаче други групи от хиляди протестиращи се събраха в анкарските квартали „Сокуллу”, „Абидинпаша” и „Дикимеви” и се опитаха да се присъединят към протеста на булевард „Кенеди”. Полицията се намеси брутално и ги разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия.

В Измир протестите преминаха без инциденти. Протестиращите се събраха на площад „Гюндоуду”. Сред тях имаше и представители на някои политически партии и на неправителствени организации. Шествието продължи до площад Девети септември, където беше организирана седяща стачка. След предупрежденията на полицията, протестиращите се върнаха обратно до площад Гюндоуду.

По време на протестите полицията взе специални мерки за сигурност около сградата на околийското ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В град Денизли протестиращите се събраха на площад Деликли Чинар, направиха изявления за медиите и за кратко време блокираха движението в района.

В град Маниса група протестиращи се събра на площад Манолия, издигна лозунги и се придвжи до площад Джумхуриет. След това се върна обратно на площад Манолия, където организира седяща стачка.

В град Адана група от около 500 души се събра в парка „Ататюрк”. Под претекст, че се замърсява околната среда, полицията се намеси без никакви задръжки и разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия. Някои от протестиращите бяха ранени, а граждани от близките сгради замеряха полицаите с шишета и камъни.

Междувременно десетки хиляди поддръжници на турското правителство се очаква да се съберат в Истанбул в неделя, часове след като полицията щурмува градския парк "Гези"за прочистването му от опонентите на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

„Ние имаме митинг в Истанбул утре (неделя). Нека да съм ясен – опразнете „Таксим”. Ако той не бъде опразнен, силите за сигурност на тази държава ще знаят как да го разчистят”, каза премиерът пред десетки хиляди поддръжници на предизборен митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара в събота.

С настъпването на полицията хиляди настанили се в „Гези” избягаха от облаците сълзотворен газ, напускайки територията за минути и оставяйки празни палатки зад себе си.

Екипи на почистващите града фирми и булдозери бързо влязоха в парка и започнаха да го чистят.

От Министерството на вътрешните работи съобщават, че в събота вечерта при инцидентите станали след намесата на полицията, 44 граждани са ранени.

Двама служители на силите за сигурност също са пострадали при стрелба в Истанбул.

#Партия на справедливостта и развитието #Ердоган #протести #Турция #Таксим #Гези #Анкара #Истанбул #протест #Адана #Народнорепубликанска партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"