Поддръжници на Ердоган се събират на митинг в Истанбул

Поддръжници на Ердоган се събират на митинг в Истанбул
Премиерът Ердоган заяви, че търпението му се е изчерпало. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди поддръжници на турското правителство се очаква да се съберат в Истанбул в неделя, часове след като полицията щурмува градския парк "Гези"за прочистването му от опонентите на премиера Реджеп Тайип Ердога, съобщи “Халедж таймс”, цитиран от агенция "Фокус".

„Ние имаме митинг в Истанбул утре (неделя). Нека да съм ясен – опразнете „Таксим”. Ако той не бъде опразнен, силите за сигурност на тази държава ще знаят как да го разчистят”, каза премиерът пред десетки хиляди поддръжници на предизборен митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара в събота.

С настъпването на полицията хиляди настанили се в „Гези” избягаха от облаците сълзотворен газ, напускайки територията за минути и оставяйки празни палатки зад себе си.

Екипи на почистващите града фирми и булдозери бързо влязоха в парка и започнаха да го чистят.

Междувременно десетки хиляди турци продължават протестните акции след предприетата от полицаите операция по прочистване на истанбулския парк "Гези" от демонстрантите.

Само в Истанбул към централния площад "Таксим" от различни краища на града се стичат близо сто хиляди души.

На легендарния площад в момента се е възцарило спокойствие. Всички входове и подстъпи към района са напълно блокирани от полицията, а наблюдателите определят площада като най-безопасното и тихо място в града.

В същото време, по съседните улици полицията продължава да разпръсква групи демонстранти. Машини, оборудвани с водни оръдия, буквално отмиват активистите от улиците.

#протести #Турция #Таксим #Гези #полиция #Ердоган #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"