Северна Корея готова за преговори със САЩ

Северна Корея готова за преговори със САЩ
Северна Корея предложи разговори на високо равнище със САЩ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея предложи провеждане на разговори на високо равнище със САЩ, на които да бъдат обсъдени програмите за ядрено оръжие и намаляването на напрежението на Корейския полуостров, предаде АФП.

„Предлагаме разговори между Пхенян и Вашингтон, които да осигурят мир и стабилност в региона. Ние искаме сериозни дискусии по широк набор от въпроси, включително и за целта на САЩ за свят без ядрен арсенал”, поясниха от севернокорейската национална комисия по отбраната и призоваха американските власти да определят време и място за разговорите.

САЩ настояват Северна Корея да прекрати ядрената си програма. Това е първото условие за диалог.

Това обаче едва ли ще се случи, защото в началото на месеца Пхенян обяви, че е готов да възобнови работата по своя ядрен реактор в Йонбьон.

Пхенян е близо до приключване на дейностите, необходими за включването на 5-мегаватов ядрен реактор, който изолираната държава да използва за производство на плутоний за оръжия.

В края на май Северна Корея предложи на южната си съседка Южна Корея да сключат мирен договор, който да замени споразумението за примирие, подписано в края на Корейската война през 1950-1953 г.

В официалното изявление се посочва, че такъв документ ще съдейства за постигане на стабилност на Корейския полуостров.

Пхенян заяви тогава, че състоянието на временно примирие на Корейския полуостров е изгодно само на САЩ, които се опитват да „задушат Корейската народнодемократична република".

#Северна Корея #Пхенян #САЩ #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници