Спецчасти нахлуха в парка Гези в Истанбул, атакуваха с газ и водни оръдия

Спецчасти нахлуха в парка Гези в Истанбул, атакуваха с газ и водни оръдия
След като бяха изтласкани от парка, протестиращите се оттеглиха по околните улици Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Специалните части за борба с масовите безредици на турската полиция нахлуха в окупирания от протестиращи парк Гези на истанбулския площад Таксим. Със сълзотворен газ, водни оръдия, палки и щитове, протестиращите бяха изтласкани от парка.

Стотиците протестиращи, които скандираха „Таксим е навсякъде, навсякъде има съпротива”, бяха изтласкани от полицаите, пише онлайн изданието на турския в. Хюриет. Има съобщения за ранени и обгазени, включително деца.

Операцията на площад "Таксим" започна няколко часа след предупреждението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че полицията е готова да се намеси."Утре е нашият митинг в Истанбул. Казах ясно: Площад "Таксим" трябва да бъде евакуиран, иначе силите за сигурност знаят как да го евакуират", заяви премиерът пред хиляди привърженици на митинг в столицата Анкара.

По-рано днес протестиращите решиха да останат в парка, за да принудят правителството да спази обещанието си и да спре плановете за реконструкция на площада и парка. Движението "Таксим" събира хиляди протестиращи в парка вече повече от две седмици.

В парка е имало хиляди хора, включително възрастни и малки деца, непосредствено преди атаката на полицията. Организаторите на протестите призоваха за масова демонстрация утре в Истанбул.

#Турция #Таксим #Гези #протести #полиция #Атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници