България изостава по икономическа свобода

България изостава по икономическа свобода
Снимка от heritage.org/Index
A A+ A++ A

Според Индекса за икономическата свобода България е направила една стъпка назад до 61-во място в класацията, се посочва на уебсайта на Фондация „Херитидж“ (Hеritаge Foundation).

Спрямо миналата година България е загубила 0.2 пункта, достигайки 64.7 пункта, като е отчетен напредък по 3 от 10-те критерия, които измерва индексът на икономическата свобода.

Три са останали непроменени, а по 4 има влошаване, се казва още на уебсайта, цитиран от БТА.

Сред наблюдаваните категории са свободата на труда, бизнеса, търговията, правата на собственост и липсата на корупция.

Всяка страна получава точки, като максималният им брой е 100. Колкото повече точки има страната, толкова по-малка е държавната намеса на пазара.

България се нарежда на 27-о място от общо 43 европейски страни в класацията. Общият й резултат е над средния за света, но под средния за региона, се посочва в коментара към класацията.

„Общата оценка на България малко се е понижила, отразявайки влошаване по критериите свобода от корупция, държавни разходи и свобода на бизнеса. Страната устоя сравнително добре на влиянието на световния икономически спад, като икономиката е подкрепена като цяло от разумно държавно финансово управление“, се казва в частта от проучването, посветена на България.

Според коментара за България в страната ще трябва да продължат реформите за укрепване на основите на икономическата свобода, за да се осигури жизнено икономическо развитие през идните години.

Освен това продължаващата корупция и слабото върховенство на закона са увеличили разходите за правене на бизнес в страната, смятат от Фондация „Херитидж“.

„Като е поддържала макроикономическа стабилност, тя (България – бел.ред.) е постигнала значителен напредък в увеличаването на доходите и намаляването на бедността“, се посочва в проучването.

„Конкурентните равнища на плоските данъци и конкурентният търговски режим, подкрепени от сравнително ефективна регулаторна рамка, окуражиха развитието на един растящ предприемачески сектор“, се допълва в коментара към класацията.

Икономическата свобода в света е намаляла миналата година заради „неразумните“ правителствени разходи, които не успяха да спрат световната финансова криза.

Напрежението между държавния контрол и свободния пазар се е засилило по света, особено в развиващите се страни, отбелязват авторите на проучването.

Средният резултат на годишния Индекс на икономическата свобода за 2012 година, който класира 184 страни, се е понижил до второто най-ниско равнище от десетилетие.

Хонконг отново е най-свободната икономика, а Сингапур е на второ място - позиции, които заемат от създаването на индекса преди 18 години.

Австралия, Нова Зеландия и Швейцария са останалите три страни от челната петица. САЩ са минали с място назад до 10-а позиция, а Китай се класира на 138-о място.

На последно място по икономическа свобода е Северна Корея. Точно пред нея се нареждат Зимбабве, Куба, Либия и Еритрея, образувайки петицата от страни с най-слаба икономическа свобода.

#икономическа свобода #България #Хонконг #Сингапур #Австралия #Нова Зеландия #Швейцария #САЩ #Китай #Северна Корея #Зимбабве #Куба #Либия #Еритрея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"