Трайков: 2012 ще бъде добра за България

Трайков: 2012 ще бъде добра за България
Бюджет 2012 е добър според икономическия министър Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващата година ще бъде добра за България в икономически план, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който коментира параметрите на проектобюджета за 2012 г.

„Спрямо настоящата година 2012 ще бъде добра за България, защото страната ни не е изолиран остров, където всичко се случва независимо от Европейския съюз. Две трети от износа ни е за ЕС и всичко ще зависи от това как се развиват нещата там“, посочи още икономическият министър, помолен за икономическа прогноза за догодина, цитиран от Дарик радио.

Според него заложеното увеличение на акциза на природния газ от 1 юли догодина ще бъде минимално усетено от потребителите.

Трайков припомни, че увеличението за природния газ, използван за моторно гориво, ще бъде по-малко от стотинка, а увеличение на газта за отопление няма да има.

Според министър Трайков положителен е фактът, че няма да бъде въведен акциз за природния газ от началото на 2012-а, а и той няма да е на такива нива, каквито бяха първоначалните планове, и така ще се усети съвсем минимално от потребителите.

Трайков коментира още, че бюджетът за догодина е сравнително добър, но „всеки трябва да направи някакви компромиси“.

Фактът, че са намалени средствата за сектор сигурност, а са увеличени тези за образование, култура, здравеопазване, както и за мерки за насърчаване на инвестициите, показва по думите му стратегическата посока, която се следва.

#метан #акциз #бюджет 2012 #Трайчо Трайков #министър на икономиката #икономически растеж #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"