Ердоган към Европарламента: "Кои си мислите, че сте?"

Ердоган към Европарламента: "Кои си мислите, че сте?"
Ердоган отхвърли резолюцията на Европарламента. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък Европарламентът гласува резолюция, в която осъжда действията на турското правителство срещу протестите. Турският премиер Ердоган реагира остро на решението на евродепутатите.

Той реагира гневно на този документ и реторично попита евродепутатите: "Кои си мислите, че сте вие?" и допълни "Не признавам решения, взети от Европейския парламент". Това съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

В резолюцията Европарламентът разкритикува действията на турското правителство и на премиера Реджеп Тайип Ердоган, чиито "нежелание да предприемат стъпки за помирение, за извинение или за разбиране на реакцията на част от турското население само допринасят за по-нататъшна поляризация на обществото".

Припомняме, че през нощта срещу петък в Анкара започна първата среща между Ердоган и представители на движението "Таксим Солидарност", които по спешност отпътуваха за столицата от Истанбул.

Хиляди протестиращи, обаче, останаха в парка Гези, въпреки ултиматума на Ердоган да се оттеглят. "Не вярваме на правителството. А и не става дума само за парка и за дърветата", каза пред репортер на АФП 25-годишният Узаи, който обвинява Ердоган в поляризиране на страната и орязване на личните свободи.

Броят на жертвите от протестите, които започнаха на 31 май, стана 5, след като почина мъж, който беше в кома от 12 дни. Ранените и обгазените са над 5 500.

#Ердоган #Европарламент #Таксим #Гези #протести #Анкара #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »