Проф. Наталия Бекярова: Кризата в Турция затихва

Проф. Наталия Бекярова: Кризата в Турция затихва
Ердоган снощи за първи път се срещна с представители на протестиращите и обеща да не придвижва плановете за преустройството на истанбулския парк „Гези“, докато съдът не се произнесе по проекта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кризата в Турция затихва, обяви проф. Наталия Бекярова от катедра „Национална и международна сигурност“ във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ пред радио „Фокус“.

По думите й премиерът Реджеп Ердоган е станал жертва на авторитарния си стил на управление, на откъсването от проблемите на обществото.

„Хората се освободиха от страха и показаха, че гражданското общество не може да бъде контролирано“, коментира проф. Бекярова.

„В момента най-характерното за ситуацията е опитът за деполитизиране. Вече изчезнаха лозунгите за оставки на валията на Истанбул, на Ердоган и за предсрочни избори“, посочи тя.

„В момента се върви към фазата на технологични решения, т.е. търсене на изход от ситуацията, което категорично показва, че пикът на кризата вече е отминал, най-вероятно и на протестите. В момента се говори за възможност за съдебно решение, което да каже какво да бъде бъдещето на парка „Гези“, или пък за свикване на референдум, т.е. за мен в момента ситуацията върви към своето затишие“, смята проф. Бекярова.

Тя е категорична, че Ердоган тепърва ще смекчава тона и че оттук нататък може да се очаква повече диалогичност и отстъпки от страна на правителството и премиера.

Ердоган снощи за първи път се срещна с представители на протестиращите. От организацията „Солидарност за „Таксим“ определиха разговора като положителен.

Ердоган обеща да не придвижва плановете за преустройството на истанбулския парк Гези, докато съдът не се произнесе по проекта.

#Турция Таксим #Реджеп Ердоган #Истанбул #Гези

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници