Турските власти разследват Туитър заради протестите

Турските власти разследват Туитър заради протестите
A A+ A++ A

Турското министерство на транспорта и съобщенията започна разследване срещу Туитър по обвинения, че социалната мрежа за кратки съобщения създава информационни и данъчни проблеми. Действията на турските власти идват на фона на арестите на потребители на Туитър по обвинения, че са използвали незаконни начини за отразяване на събитията около протестита в парк Гези на площад Таксим.

"Twitter не разполага с правно основание да оперира в Турция. Те получават реклами, но те не плащат данък в Турция. Трябва да се създаде компания в съгласие турския Търговски закон, както Facebook и YouTube", заявиха висши чиновници от министерството пред в. Хюриет.

Протестиращите са задържани заради "подбуждане на размирици и провеждане на пропаганда" в Туитър, а арестите са обявени за незаконни от правозащитните организации. На фона на тези спорове, министерството посочва, че е много вероятно да бъде преразгледана дейността на Туитър в Турция.

Въпреки че турските съдебни власти досега са отхвърляли всички искове срещу чуждестранните доставчици на услуги като Twitter, Facebook и YouTube да споделят съдържание и достъп до информация, източници от Главна прокуратура в Анкара твърдят, че разследването срещу Туитър продължава, като посочват, че прокурорите събират доказателства чрез тв дисплеи и полицейски камери, както и снимки във вестниците.

#Турция Таксим #Туитър #власти #забрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници