САЩ подкрепят идеята за провеждане на референдум в Турция за съдбата на парк Гези

САЩ подкрепят идеята за провеждане на референдум в Турция за съдбата на парк Гези
A A+ A++ A

САЩ подкрепят идеята за провеждане на референдум в Турция относно съдбата на парк Гези на площад Таксим в Истанбул, решението за премахването на който стана повод за вълнения в цялата страна. Това заяви пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, цитирана от РИА Новости, предава агенция Фокус.

„Подкрепяме мерките, които имат за цел разрешаване на ситуацията, включително предложения референдум”, каза Псаки. За възможността за провеждане на допитване до народа съобщи турският вестник „Хюриет”, като се позова на председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсейн Челик. Заявлението на Челик е било направено след срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган с 11 активисти, които настояват за съхраняването на парка.

По думите на Псаки Държавният департамент е обезпокоен от натиска над медиите в Турция през последните дни. Турският телевизионен регулатор глоби няколко местни телевизионни канала заради директно излъчване от мястото на безредиците на площад „Таксим” с мотива за прекалена жестокост на някои кадри.

Незнайно защо, говорителят на Държавния департамент не коментира изявлението на председателя на най-висшия административен съд в Турция - Хюсеин Каракулукчу, че референдум по въпроса за парк Гези не може да има, след като административен съд в Истанбул е спрял проекта за реконструкция.

#САЩ #Турция Таксим #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници