Веселин Вачков: Премиерът на Чехия няма намерение да подава оставка след арестите на политици

Веселин Вачков: Премиерът на Чехия няма намерение да подава оставка след арестите на политици
Веселин Вачков Снимка: Личен архив
A A+ A++ A

Веселин Вачков е журналист и издател, дългогодишен главен редактор на известния чешки вестник "Лидове новини". През 2009 г. преминава в издателството на най-големия чешки вестник „Днес" като главен редактор. През март 2010 г. е назначен за регионален директор на медийната група MAFRA, издател на весниците „Днес", „Лидове новини" и „Метро" и на интернет портала iDnes.cz.

 

Г-н Вачков, какви са реакциите в Чехия след като специални полицейски части арестуваха политици на високи постове от управляващата Гражданска демократическа партия в Чехия?

Най-интересна бе реакцията на премиера Петер Нечас. Това не е случайно, защото сред задържаните e и началникът на премиерската канцелария Яна Нагиова.Това бе тежък удар за него. Премиерът веднага свика среща. Появи се информация, че при него е дошъл лекар, че е влязал в болница. Въпреки това Нечас коментира, че има доверие на началника на кабинета си. Той заяви, че е невинна. По този начин премиерът се противопостави на Прокуратурата, която предприе арестите след мащабна операция.

Възможно ли е премиерът да подаде оставка заради скандала?

Това би променило нещата, но премиерът не се готви да подаде оставка.

Ще да даде ли резултат спешната среща, която свиква в петък президентът Милош Земан и на която ще присъства и премиерът Петер Нечас?

На срещата при президента ще бъде обсъдена ситуацията след арестите. Но президентът Земан не разполага с правомощия, чрез които да повлияе на събитията. Според Конституцията на Чехия президентът има представителна функция и ограничени правомощия. В случая, той не може да направи друго, освен да организира срещи и консултации.

Новината за арестите взриви социалните мрежи. Как приеха чехите факта, че политици на толкова високи постове са заподозрени в престъпления?

Няма начин това да не е най-обсъжданата тема. Чехите приветстваха действията на полицията и прокуратурата. Доволни са, защото настроението към политиците е такова, че те априори са виновни. Няма съмнение, че след този случай нещата в Чехия ще се променят. Никога досега в страната не е имало толкова мащабна операция и не са били задържани толкова много хора от висшия ешелон на властта. Всички коментират темата. Дори се появиха първите шеги. Появиха се подозрения, че премиерът Нечас има връзка с началника на канцеларията си, която бе задържана при операцията.

Какви ще бъдат конкретните обвинения срещу задържаните политици?

Още не са отправени конкретни обвинения срещу задържаните. Засега нищо не се знае. Все още няма подробности за извършената акция. Само се казва, че вътрешното министерство, което е организирало операцията, разполага със записи. Но никъде не се казва какво е съдържанието им. Над тези неща ще се работи. Чакат ни интересни месеци.

Относно записите, появи се информация, че от около две години вътрешното министерство е водило операцията, в хода на която са били подслушвани стотици телефонни разговори на политици и бизнесмени. Намирате ли сходство със скандала с подслушването в България?

Засега информацията наистина е оскъдна, за да се коментира. Разликата обаче между случая с подслушванията е, че в Чехия полицията и прокуратурата действат независимо от правителството, а в България е точно обратното.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници