Георги Кадиев: Съставянето на кабинет никога не е било по-непрозрачно!

Георги Кадиев: Съставянето на кабинет никога не е било по-непрозрачно!
Георги Кадиев. Снимка: БНР
A A+ A++ A

„Създаването на правителство, изборът на зам.-министри и областни управители никога не е бил по-непрозрачен. Влияят Пламен Орешарски и партийни лидери, но депутатите не участваме в тези разговори.“ Това заяви в предаването „В епицентъра“ на Livenews депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите на Пламен Орешарски в кабинета „Станишев“.

„Партийните субсидии са изключително важна тема за обществото. Нашите предложения променят коренно смисъла на субсидиите. 6 лева на глас вместо 12 и 50 000 лева на вкаран депутат. Повече пари за парламентарните партии, защото те имат повече отговорности. Тази система съществува и в други държави – Франция, Швеция...“

„Има натиск от обществото да се намалят субсидиите. Ако това се приеме, общата субсидия за всички партии ще се намали с 20%, или 7 милиона лева. Аз съм против премахването на субсидиите за извънпарламентарните партии. 25 държави в ЕС ги субсидират. Много партии превърнаха вземането на 1% в бизнес. Вдигането на летвата няма нищо да реши. Крайната цел на една партия би следвало да е да прави политика“, заяви Кадиев.

„Аз не се отказвам от нито една дума, казана през 2007 година. Ние имахме няколко различия с Пламен Орешарски – и за закони (за хазарта) и за назначения (Мария Мургина). Имаме политически разминавания – той е с десни разбирания, аз с – лявоцентристки. Аз съм против плоския данък. Аз обаче никога на съм го прескачал като министър и не съм ходил да говоря за него с премиера“, увери Кадиев.

„Пламен Орешарски, финасовият министър Петър Чобанов, Людмила Елкова – това са хора все с десни разбирания. Нормално е финансовата комисия в парламента да е на хора от БСП с по-леви разбирания. Намирането на баланс не е лесна работа, но се надявам да не отстъпим много“, добави Кадиев.

„Една от причините ГЕРБ да загуби гласове, е този език - когато един политик излезе и каже „една партия изнасилва друга партия...“. Никой никого не изнасилва – всеки трябва да си отстоява интересите. Аз не исках ГЕРБ да са изолирани от първия ден, затова предложих председателят на НС да е от ГЕРБ. Освен това те имат най-голяма парламентарна група“, твърди Георги Кадиев.

„Едва ли ще се наложи да се вземат заеми от МВФ и Световната банка – по-лесно е да се емитират вътрешни книжа. Очакваното неизпълнение на бюджета е около 600 милиона лева. 1 милиард недостиг е черен сценарий. През 2008 година се обмитяваха 19 милиарда къса цигари, сега – 9 милиарда. А хората не са намалели. Контрабанда имаше и по мое време, но сега е организирана. 1,5-2 милиона се спестява само от един ТИР“, заяви депутатът от Коалиция за България.

#Георги Кадиев #Коалиция за България #правителство #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници