Редовният прием на аспирин повече вреди, отколкото помага на здравите хора

Редовният прием на аспирин повече вреди, отколкото помага на здравите хора
A A+ A++ A

Приемът на аспирин по-скоро ще навреди, отколкото ще помогне на здравите хора, които не са боледували от сърдечносъдови заболявания (инфаркт, инсулт).

Според проучване на учени от САЩ редовният прием на аспирин повишава риска от вътрешни кръвоизливи.

Анализирани са данни от девет клинични проучвания, в които са участвали около 100 000 човека, половината от които приемали аспирин за период от 6 години, а другата половина – плацебо.

Обобщените резултати покзват, че редовният прием на аспирин редуцира риска от заболявания на сърдечносъдовата система с около 10%. Учените установили, че приемането на това лекарство увеличава с цели 30% риска от вътрешни кръвоизливи.

Ако трябва да се сравнят ползите и вредите от аспирина, можем да посочим, че той предпазва 1 на 120 човека от развитие на сърдечносъдови заболявания и при 1 на 73 индуцира вътрешен кръвоизлив.

Аспиринът пречи на кръвта в кръвоносните съдове да се съсирва, като пречи на  образуването на тромби.

Много хора, които имат зад гърба си сърдечно-съдово заболяване, вземат аспирин, за да предотвратят повторната му поява. Този метод е известен като вторична превенция.

Аспиринът се предписва и на пациенти, които нямат такова заболяване, но лекарите са преценили, че те имат потенциален риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. Методът се нарича първична превенция.

„Проведеното шестгодишно проучване имаше за цел да установи какви са ползите и вредите при прием на аспирин като първична превенция“, споделя един от изследователите, д-р Рей.

В хода на проучването е установено, че аспиринът предпазва от рак! Но учените се нуждаят от още изследвания, за да установят как точно това лекарство предпазва клетките от злокачествени образувания.

Водещият изследовател д-р Сешасаи от St George University of London, казва, че преболедувалите от сърдечносъдови заболявания трябва да приемат аспирин, докато лекуващият им лекар не реши да бъде прекратен този прием. Не така стоят нещата за хората, които нямат прекарани сърдечносъдови заболявания – при тях рискът от вътрешни кръвоизливи е много по-голям от превантивното действие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »